En rättvis bukett blommor

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-25

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Får jag skänka några blommor?

Ett par rosor eller två.

Eller du kanske nöjer dig med en ”rättvise-bukett”?

Jag har varit det hela på spåret, men ändå inte fattat vad som pågår. Att Carl von Linnés svenska flora är på väg ut genom bakdörren och in på arenan?–?de nya kemikalieblommorna. De blåsprejade rosorna och slaka tulpanerna. Hyacinter som inte doftar.

Så det likgiltiga. Att det är samma blombunt överallt. Att det inte spelar någon roll om du står på torget, Ica eller i blomsteraffären. Du stirrar ändå på den där skrikiga, slarvigt ihopfösta blombuketten insvept i något slags tårtpapper.

Var är ringblommorna, luktärtorna, rudbeckian, dalian, astrarna och de rosa anemonerna? Och var kommer de där fula blommorna ifrån?

”Det är import, svarthandel och storskalighet”, förklarar min blomsterhandlare. De små odlarna har inte längre råd att värma upp sina växthus, närodlat är på utdöende och svenskodlat på väg ut.

”Runt Stockholm är det bara några gubbar kvar”, fortsätter hon. ”Det finns en roshandlare i Järna och en som odlar orkidéer i Tungelsta. Henry odlar dofthyacinter och Wannberg drar upp fina amaryllis. Men ingen vill ta över.”

Statistiken ger min blomsterhandlare rätt. Blommor går som tåget. Ändå odlar Sverige mindre av allt. Vi odlar färre rosor, tulpaner och narcisser, krysantemum och prästkragar.

Och fastän vi redan importerar 90 procent, det mesta från Nederländerna, så handlar vi allt mer blommor från Kenya, Colombia och Zimbabwe. Och här kan löner pressas. Jättelika mängder köps till låga priser.

Därför är det dags för ”rättvise-buketten”.

En blomsterplantage i Kenya är ingen lekplats. Rättviseorganisationer rapporterar om övertid utan ersättning, osäkra anställningsvillkor och en månadslön på 300–700 kronor. Man tror att bekämpningsmedel förgiftar jorden och orsakar hudsjukdomar, missfall och sterilitet.

Och i girighetens spår har det växt upp en hel skog av olika certifieringar?–? krav på att blomplantagen ska förbättra arbetsvillkoren och miljön. Så håll ögonen på rättvisemärkningen FFP (Fair Flowers Fair Plants)?–?helt omöjligt att upptäcka.

Men ändå.

Du kan ju alltid fråga: ”Är den här blomman rättvis?”

Ty, det är allt vad en skör liten blomma kräver.

Rättvisa.

Följ ämnen i artikeln