Poliser får kränka kvinnliga kollegor

Han hånade brottsoffer och sina arbetskamrater – behåller jobbet

Poliser får håna brottsoffer och säga att kvinnliga kollegor ­bara duger till att ha gruppsex med på firmafesten.

Det är dessvärre den enda ­rimliga slutsatsen av ett utslag i arbetsdomstolen i går.

Mannen hade under en period, då han var tjänstledig för att ­arbeta för FN i Sudan, en blogg där den anonyme figuren ­”Radiobilspolisen Farbror blå” berättade hur saker och ting egentligen låg till.

När jag nu läser inläggen ­kommer jag att tänka på hatet som till slut fick de stora tidningarna att stänga artikel­kommentarerna på sajterna.

I inläggen gör polisen, anställd i södra Sverige, sig lustig över människor han kommer i kontakt med under uttryckningar.

En ung, akut psykiskt sjuk kvinna anses ha fått ”kåtslag”, han ­skakar hand med en man som ­tagit sitt liv och frågar ”vad kan jag hjälpa dig med”, han gör sig lustig över en misstänkt brottsling som tvingats klä av sig naken i cellen.

Så där fortsätter det i blogg­inlägg efter blogginlägg.

Han skriver nedsättande om sina kvinnliga chefer och pratar om att manliga poliser ­borde passa på att ha gruppsex med ­någon ­utvald kvinna på ­personalfesten.

Dessutom skryter han om polis­insatser, som om de stämmer, innebär att han gjort sig skyldig till brott.

Vill vi ha poliser med den här ­typen av människosyn? Jag tycker inte det. Rikspolisstyrelsen är av samma åsikt och sparkade ­mannen med motiveringen att förtroendet för hela ­kåren skadas av dessa åsikter.

För även om bloggen var ­anonym så var den så detaljerad att det inte rådde någon tvekan om att det faktiskt var en polis som skrev den.

Men Arbetsdomstolen, AD, ser annorlunda på ­saken och ­visar prov på viss fantasi i sitt beslut att ge mannen jobbet ­tillbaka.

AD åberopar en ­tidigare dom där ­juristerna kommit fram till att en ­myndighet inte kan sparka en anställd som ­utnyttjat sin yttrandefrihet, även om personen ­orsakat ”störningar i verksamheten”, vad nu det kan ­tänkas betyda.

Det är en dålig dom. Att vara polis är inte ­vilket ­arbete som helst.

Följ ämnen i artikeln