Regeringen har inte råd att leka Vilda Västern

Öresundsbron.

Regeringens förtroendekapital är redan ansträngt.

De har inte råd att tära ytterligare på det.

Men då får man passa sig för att reta upp landets högsta jurister. Eller uttala sig om saker man inte kan.

Man skulle kunna tycka att regeringen har så mycket att hantera att självförvållande kriser är det man styr bort från i rekordfart.

Men icke. Under måndagen lyckades regeringen skapa två nya kriser genom sitt eget agerande. Det är svårbegripligt.

Den första gäller lagrådsremissen om id-kontroller på kollektivtrafik över Öresund och möjligheten för regeringen att helt stänga av tågtrafiken över Öresundsbron och spärra av delar av vägnätet.

Förutom att ett totalstopp verkar svårgenomförbart ger sig regeringen, i det här fallet infrastrukturminister Anna Johansson (S), in på ett område de borde passa sig för, myndighetsutövning.

För ett par veckor sedan var det oerhört viktigt tyckte Löfven, Johansson med flera statsråd att polisen införde gränskontroller om de tyckte att de behövdes. En rimlig ståndpunkt.

Införde gränskontroller i alla fall

Sedan införde regeringen dem i alla fall och har uppenbarligen fått mersmak. De vill kunna göra det som Öresundskonsortiet gör vid oväder och polisen gör överallt om det behövs - tillfälligt stänga av trafiken.

Nåväl, i måndags skickade regeringen som sig bör sitt lagförslaget till lagrådet och ett tiotal andra instanser. De fick 2,5 dagar på sig att svara. En del hann inte ens skriva svaret utan fick lämna sina synpunkter per telefon, enligt justitierådet Bo Svensson i lagrådet.

Rådet finns till för att garantera att ny lagstiftning står i överensstämmelse med praxis och med övriga lagar och består av mycket högt uppsatta jurister.

De är synnerligen kritiska. De tycker hela förslaget är slarvigt och att det är synnerligen allvarligt eftersom det handlar om ”undantagstillståndsliknande lagstiftning”.

Lyssnar inte alls

Men lyssnar regeringen på denna grundläggande kritik? Nej, inte alls. De tänker lägga fram förslaget för riksdagen i alla fall.

För ett år sedan fick regeringen också allvarlig kritik från lagrådet. De handlade det om att upphäva LOV, lagen som gör det möjligt att i de kommuner som tillämpar den välja exempelvis äldreomsorg. Eller att välja vårdcentral i landstingen.

Då drog regeringen den enda rimliga slutsatsen och drog tillbaka lagförslaget. Nu ska man halsstarrigt försöka få den igenom riksdagen i alla fall.

Statsminister Stefan Löfven (S) hävdar att det måste vara ordning och reda i flyktingmottagandet. Det är lätt att hålla med om. Men det måste vara ordning och reda i lagstiftandet också. Annars blir det Vilda västern.

Dagens andra angrepp mot regeringens redan ansträngda förtroendekapital stod Stefan Löfven för. För att dra en lång historia kort så retade utrikesminister Margot Wallström (S) nyligen i en riksdagsdebatt återigen upp Israel.

Letar efter grodor

Inte så konstigt eftersom de sedan Sverige erkände Palestina 2014 letar efter eventuella grodor ur Wallströms mun. Allt i akt och mening att motverka att fler länder går i Sveriges fotspår.

Det Wallström uppfattades göra i debatten var att koppla samman Israels rätt att försvara sig med "utomrättsliga avrättningar". Diskussionen handlade om palestinska knivdåd mot israeler.

Nu hävdade Löfven först att dåden inte var ett utslag av terrorism och att han inte kände till några dokument som talade i den riktningen. Lite senare ringde han upp nyhetsbyrån TT och sade att han uttryckt sig luddigt. Det han menade var följande:

- Jag syftade på att det inte är klarlagt om de här knivdåden har varit organiserade av någon terrorklassificerad organisation. Men attackerna i sig bör däremot betraktas som just terrorhandlingar.

Som sagt. Den som har ett ansträngt förtroendekapital bör skaffa sig både hängslen och livrem. Det kan man inte anklaga regeringen för att göra.