Joe Biden hade aldrig blivit statsminister – han är för gammal

Äldre diskrimineras i svensk politik

Joe Biden är 78 år och president. Han hade dock aldrig blivit statsminister i Sverige eftersom han är för gammal, skriver Lena Mellin.

​I USA är presidenten 78 år.

Representanthusets Nancy Pelosi har fyllt 81. Och republikanernas gruppledare i senaten Mitch McConnell är 79.

Det finns länder som ser annorlunda på ålder och makt än Sverige.

​Man kan säga att den politiska makten i Sverige ser ut som en boaorm som just svalt ett byte. Den är smal i ändarna och tjock på mitten.​

Äldre personer, över 65 år, är underrepresenterade. Liksom yngre. Däremot är det tjockt kring 50-årsstrecket.

 

I riksdagen har fem procent eller arton ledamöter fyllt 65 eller mer. Men i befolkningen är en femtedel, 20,3 procent, så gamla enligt SCB.

I regeringen, en betydligt mindre grupp än riksdagen, ser det lite bättre ut. Av de 23 ministrarna är två över 65 år. Civilminister Lena Micko (S), 65, och EU-minister Hans Dahlgren (S), 73. Det motsvarar åtta procent av statsråden.

Men i USA, och på många andra håll i världen, värderas ålder betydligt högre i politiken än i Sverige. Man anses inte vara avtacklad eller på väg mot soptippen bara för att man uppnått en viss ålder.

Civilminister Lena Micko är 65 år.

Den intressanta frågan är givetvis vad skillnaden beror på. En förklaring kan vara vår starka fixering vid den gamla pensionsåldern. Vid 65 slutar man jobba, punkt slut. Då har man gjort sin plikt, då är det dags att njuta sitt otium.

Det spelar ingen roll att pensionsåldern sedan länge är flytande. Vi kallar ändå de som är över 65 pensionärer. Oavsett om de varit det i flera år eller om de fortfarande jobbar.

 

Det kan också vara så att vi mentalt lever i en svunnen tid på andra sätt. Att vi helt enkelt underskattar antalet 65-plussare. Ungdomsrevolutionsåret 1968 var andelen av den svenska befolkningen som fyllt 65 år 13,4 procent. I år beräknas den vara, som jag redan skrivit, 20,3 procent, en femtedel av befolkningen. 1,6 miljoner har fyllt 70 om man ska flytta upp åldersribban ett par år. Så många människor kan man givetvis inte bara vifta bort.

Idén om reprepresentation är levande bland de politiska partierna – på nästan alla andra punkter. Man vill att personer som kandiderar till exempelvis riksdagen ska bestå av ungefär lika många kvinnor som män, med ursprung både i och utanför landet och från hela Sverige.

Men när det gäller ålder har det inte slagit igenom. Min gissning är att det snart kommer att vara historia. Inte för att vi apar efter USA utan för att de många, och stridbara, 40-talisterna spränger 80-årsgränsen i rask takt.

Statsminister Stefan Löfven är 63 år.

De kommer inte att låta sig representeras av snorungar som inte fyllt 30. Knappt ens 40. Och de kommer att låta omvärlden få veta att de tycker så.

Ett annat skäl är att äldre är en växande väljargrupp. De partier som vill ha deras röster kanske helt enkelt måste ha en och annan silverhårig i partitoppen för att inte räknas bort av de många åldringsväljarna.

Jag kan såklart ha fel. Men jag tror inte det. De grå pantrarna är på frammarsch även inom den politiska maktsfären, tror jag.

Men just nu hade Joe Biden aldrig blivit statsminister i Sverige. Han är för gammal.

 

Fotnot: Stefan Löfven fyller 64 år i sommar.