De tjänar miljarder på krigshotet

Kriget kryper allt närmare Sverige om vi ska tro landets ledning.

Det oroar säkert många men rent ekonomiskt har det försämrade säkerhetsläget en tydlig vinnare: vapenindustrin.

Svenska Saabs ägare med familjen Wallenberg i spetsen har blivit 60 miljarder kronor rikare sedan Ryssland invaderade Ukraina. 

Följ ämnen
Nato

Årets upplaga av Folk och Försvar har tidvis låtit som en kongress för preppers. Först var det Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar som i söndags slog fast att ”det kan bli krig i Sverige”. Och när ÖB Micael Bydén äntrade talarstolen var det med bilder från ett utbombat Ukraina och det ödesmättade budskapet att det skulle kunna vara vårt land.

”Min ambition är inte att oroa”, förklarade Micael Bydén senare för Aftonbladet, samtidigt som svenskarnas sökningar på ord som ”konserver”, ”spritkök” och ”krislåda” sköt i höjden enligt Google.

Men att vi lever i oroliga tider behöver man inte läsa tidningen för att förstå. Det räcker med att kolla börskurserna. 

Marcus Wallenberg och Micael Johansson.


På tisdagen steg det svenska försvarsföretaget Saab, som bland annat tillverkar stridsflygplanet Gripen och granatgeväret Carl-Gustaf, med 4 procent på börsen. Nytt all-time-high.

På Folk och Försvar intervjuades Saabs vd Micael Johansson och vittnade om att världens vapenfabriker går för högtryck. 

”Alla vill ha mycket mer, mycket snabbare och överallt”, sade han till Dagens Industri. 

Det syns tydligt i Saabs senaste delårsrapport med rubriken ”Starkt momentum på en växande marknad”. 

Under fjolårets första nio månader ökade omsättningen med 26 procent till över 35,5 miljarder och vinsten med 94 procent till 2,2 miljarder. Och beställningarna forsar in, orderingången ökade med 39 procent till över 46 miljarder. 


Det svenska försvaret rustas upp i snabb takt, anslagen till Försvars­makten för att köpa materiel ska enligt regeringens senaste budget öka från 28 miljarder 2023 till 48 miljarder kronor 2024.

Men det är inte bara Sverige som shoppar vapen, i sin rapport skriver Saab om att vi befinner oss i en period med de största försvars­investeringarna på 30 år inte minst i Europa.

Dagarna före Rysslands angrepp på Ukraina den 24 februari 2022 kostade en Saab-aktie 217 kronor. I dag är kursen 660 kronor. Uppgången med över 200 procent gör Saab till den bästa aktien bland Stockholmsbörsens storbolag. Börsvärdet har stigit från strax under 30 miljarder kronor till 90 miljarder.

Bland vinnarna finns familjen Wallenbergs olika stiftelser, som via bolagen Investor och Wallenberg Investment äger 39 procent av aktierna i Saab. 

Styrelseordförande i Saab är Marcus Wallenberg vars aktier i bolaget stigit i värde från 27 till 82 miljoner kronor sedan början av 2022. 


Vd Micael Johansson äger aktier för 34 miljoner, enligt ägartjänsten Holdings.

Många svenskar har också hakat på, Saab har sedan krigsutbrottet fått nästan dubbelt så många aktieägare och har nu över 100 000.

Till Di säger Micael Johansson att han ser tio år av tillväxt framför sig. Han gör inte heller någon hemlighet av att bolaget gynnas av ett svenskt Nato-medlemskap. 

Enligt Stockholm International Peace Research Institute steg världens samlade försvarsutgifter till en ny rekordnivå på motsvarande 30 000 miljarder kronor under 2022. I Central- och Västeuropa är de tillbaka på nivåerna som rådde under kalla kriget. 

Mest lägger USA som spenderade cirka 9 000 miljarder kronor på sitt försvar under 2022.


Det är inte bara Saab som gått bra på börsen, brittiska BAE Systems aktie har mer än dubblats sedan början av 2022 och värderas till över 450 miljarder kronor. Franska Thales har också stigit med 100 procent.

Amerikanska försvarsbolag som Lockheed, General Dynamics och Northrop Grumman har klättrat på börsen sedan kriget i Ukraina inleddes och handlas nära rekordnivåer.

Om börsen har rätt lär vi få leva med krigshotet ett bra tag framöver.