Min dröm – popstjärnor som kan kulturmixa mer

I veckan tog sig ett aktuellt ord in i ansedda ­Oxford Dictionary, nämligen ”twerking”.

För äldre delar av läsekretsen så kan jag upplysa om att det är en dans som jämförts med den för vissa mer välkända twisten. Och precis som twist en gång gjorde, så handlar twerking om att skaka med stjärten på ett sätt som får omgivningen att rodna.

När den forna Disneystjärnan Miley Cyrus twerkade på Video music awards-galan i veckan rasade ­mycket riktigt konservativa föräldra­föreningar och gråhåriga Fox-ankare i USA mot hennes porrdans.

Men hennes framträdande väckte också debatt, inte minst här i Sverige, om det rasistiska i att twerka när man är vit.

Twerking är nämligen ­inget nytt.

Dansen har utvecklats och förfinats i decennier inom den svarta hiphop-kulturen.

Men det är först nu den anses vara tillräckligt fin för att plockas upp i tjusiga Oxfordlexikon. Först nu tycker cheerleadertjejen Miley Cyrus och hennes tvillingsjäl Justin Bieber att det känns coolt att släppa en singel som heter ”Twerk”, där de sjunger ”let me see you get down on the floor”.

(Äldre delar av läse­kretsen: Tänk att ert drömbarnbarn Amy Diamond skulle börja sjunga Allsångs­låtar om sitt liv i gettot.)

Nej, att vita artister snor från svart kultur är inte ­heller något nytt. Samma sak hände för övrigt med twistdansen.

När Miley Cyrus plötsligt twerkar och jämför sig själv med den stenhårda rapparen Lil’ Kim skriver hon in sig i en lång, orättvis ­tradition där vita artister får list­ettorna, äran och pengarna.

Missförstå mig inte nu.

Jag tycker att alla ska få dansa som de vill. Jag kan ­inte bärga mig tills ”twerka” kommer in i Svenska Akademiens ordlista.

Problemet här är att ­kulturer blandas för lite.

Jag vill ha mer blandning, inte mindre. Drömmen vore att alla popstjärnor influerades av varandra, oavsett kön och hudfärg.

Jag önskar därför att manliga artister som Eminem uppträder på VMA i tofsar och baddräkt och gosar med nallebjörnar på scenen. Och jag ger mig inte förrän en halvnaken Robin Thicke twerkar som en galning med rumpan i vädret medan en svart kvinna i kostym står och juckar bakom honom.

Följ ämnen i artikeln