Stödet för SD minskar igen

Sverigedemokraternas inflytande har minskat nu när den gamla förhandlingskulturen i riksdagen åter kommit till heders, skriver Lena Mellin.

Det kan vara för tidigt att tala om ett trendbrott.

Men för andra mätningen i rad minskar stödet för Sverigedemokraterna.

Det har inte hänt sedan valet.

Decemberöverenskommelsen, DÖ, gav Sverigedemokraterna luft under vingarna. Sedan andra halvan av december har stödet ökat kontinuerligt enligt Aftonbladet/Inizio. Men i slutet september kom en dipp, minskningen fortsatte den här månaden.

Det är förvisso inget stort tapp som SD gjort på sedan början av september, en procentenhet. Dessutom brukar man säga att tre är en trend medan två inte är det.

Men nedgången är ändå värd att notera eftersom det är första gången sedan valet som Sverigedemokraterna backar två mätningar i rad. Tappet mellan mätningen i början av september jämfört med den i slutet var blygsamma 0,3 procentenheter. Under den senaste månaden uppgår nergången till 0,7.

Mentalt bakbunden

En förklaring kan vara den skrotade DÖ. Med den fick Sverigedemokraterna spela den tacksamma rollen som riksdagens enda oppositionsparti.

Det var visserligen fel i sak men den borgerliga oppositionen kände sig mentalt bakbunden av Decemberöverenskommelsen. Deras agerande var inte lika kraftfullt som det annars skulle kunnat vara.

En annan kan vara Jimmie Åkessons uppträdande i senaste partiledardebatten i riksdagen. Han utmålade sig själv som en bråkstake och plakatpolitiker.

Han fortsatte hota med att SD ska fälla varje regering, trots att de inte kan bilda en själva. Han vidhöll att misstroendevotum skulle riktas mot finansminister Magdalena Andersson (S) trots att utsikterna för att hon skulle fällas var lika med noll. Inte ens alla SD-ledamöter röstade för ett misstroende mot henne, de hade kanske annat för sig.

Och han meddelade att SD skulle rösta på Moderaternas budgetmotion i riksdagens avgörande votering. Var det för att chikanera Moderaterna? Kanske, någon praktisk betydelse kommer det i alla händelser inte att få.

Dessutom har Sverigedemokraternas inflytande minskat nu när den gamla förhandlingskulturen i riksdagen åter kommit till heders. SD kommer inte, som tidigare, kunna rösta med Alliansen för att klå regeringen. Uppgörelser över blockgränsen kommer att sätta P för det.

Stödet för KD ökar

När Ebba Busch Thor startade om som KD-ledare, efter föräldraledigheten, gjorde hon det med besked. Det vore bra om det kom färre flyktingar till Sverige, Sverige borde gå med i Nato och Alliansen lägga en gemensam budgetmotion redan nästa år. Dessutom röstade hennes parti ner DÖ med övertygande siffror.

Det har betalat sig. Stödet för KD nästan fördubblas i den här mätningen.

Lika muntert är det inte för Alliansledaren Anna Kinberg Batra (M). Partistämman, som avslutades i söndags, fick en helt annan effekt än KD:s. Den gjorde väljarna mindre benägna att vilja rösta på M. Stödet är nu nere på den lägsta nivån sedan valet förra hösten.

Vad lär man sig av det? Kanske att det lönar sig att vara tydlig. Det förklarar dock inte den andra stora nedgången i denna mätning, Vänsterpartiets. Jonas Sjöstedt är också lätt läsa. Men kanske är han sig i fel sällskap för sitt eget partis bästa?

Stödet för regeringens båda partier, S och MP, är i den här väljarbarometern 31,5 procent. Jämfört med 37,9 i valet 2014.

Vinnarna är inte särskilt många just nu. Utom Ebba Busch Thor.