Dubbla budskap i presskonferens om terrorhot

Justiteminister Gunnar Strömmer tillsammans med Fredrik Hallström, tf operativ chef på Säkerhetspolisen.

Det var de motsägelsefulla budskapens presskonferens.

– Lev som vanligt. Terroristerna ska inte få vinna, utbrast en polischef.

– Nya attentatshot mot Sverige, mullrade en höjdare på Säpo.

Tre bistra herrar på podiet, i mitten stod justitieminister Gunnar Strömmer, en man som under en vecka håller marginellt färre presskonferenser än antalet tunnelbanetåg som under en timme i högtrafik passerar T-centralen.

Platsen var den vanliga, presscentret i Rosenbad, en fönsterlös sal i vilken journalisterna slapp påminnelser om det snöblandade regn som föll över Stockholm denna trista och nyhetsfattiga förmiddag.

Det är mörkt i Sverige och i världen, nivån för terrorhot höjdes i augusti till en fyra, sedan dess har det blivit ännu värre, två svenskar dödade i ett terrordåd i Bryssel, Hamas vedervärdiga attack mot Israel och det efterföljande kriget i Gaza, ett krig som får följder även för ett land i Norden, inte minst i form av ökad polarisering och risk för ännu mer radikalisering.

Statsrådet drog av sin sedvanliga skrytvals om allt regeringen har gjort i kampen mot terrorism, om det finns inte mycket att säga, därvidlag är han varken jobbigare eller rimligare än sin socialdemokratiske företrädare.

Ingenting av det justitieministern sade var nytt och när han pratat klart och bjöd in sitt sällskap i showen, visade det sig snart att inte heller de hade någonting väsentligt att tillägga utöver det varje någotsånär vaken invånare redan kände till.

– Vi bedriver spaning, tar till hemliga tvångsmedel och samarbetar internationellt, förklarade Fredrik Hallström, operativ chef på Säkerhetspolisen.

Det var ju för väl att Säpo gör sitt jobb.

– Nya attentatshot kommer in, fortsatte han utan att gå in närmare på den saken.

Situationen i Sverige är något allvarligare än i augusti. Men fyran är stabil. Ingen ytterligare höjning tycks vara aktuell.

Per Engström, kommenderingschef på Nationella operativa avdelningen, tog över.

– Fortsätt lev era liv som vanligt. Handla era julklappar. Ställ inte in arrangemang, rådde han.

– Var vaksamma.

Ja, varför inte. Vi har alla ett ansvar.

Nu är dessbättre risken för att dö i ett terrordåd oerhört liten. Men demokratier är sårbara.

USA, som plöjer ner mer pengar än någon annan nation i underrättelsetjänster, lyckades inte förhindra att skyskraporna föll. Israel, som anses vara bäst i världen i säkerhetsfrågor, togs med överraskning 7 oktober.

Och i Visby noterade poliser att Theodor Engström betedde sig udda, men ingrep inte.

De tre herrarna pratade på. Alla i behov av att visa handlingskraft.

Sverige står inför tre hot. Gängkriminalitet, fientliga stater, politisk extremism. Men shoppa på i julhandeln, lev era liv, vik inte ner er.

Strömmer ville inte ha någon åsikt om lurar i öronen i kollektivtrafiken. Polischefen tyckte att vi ska ha i varje fall ett öra fritt.

Sigmund Freud, salig i åminnelse, hade eventuellt funnit dessa tvetydigheter och motstridiga budskap intressanta.

Möjligen fyller en tillställning som denna trots allt en funktion. Möjligen behöver vi påminnas om hur världen ser ut. Möjligen behöver nationen känna att regeringen och polisen är på tårna.

Men det var inte alldeles enkelt att förstå varför det över huvud taget hade kallats till presskonferens.

Följ ämnen
Israel
Gaza