Därför röstar republikanerna mot sig själva

I min värld är politikernas främsta uppgift att försöka lösa samhällsproblem.

Men det republikanska partiet är uppenbarligen av en annan uppfattning.

I gränsfrågan röstade man emot ett förslag som man själva krävt att president Biden skulle lägga fram.

Motivet? Att hjälpa Donald Trump att vinna presidentvalet.

Republikanerna har en längre tid haft en plan för att villkora nytt amerikanskt stöd till Ukraina med stora summor till att sätta stopp för trafiken av illegala invandrare över gränsen mot Mexiko.

Tanken var att kräva så mycket pengar till gränsen att demokraterna omöjligen kunde gå med på det. Därmed skulle man slå två flugor i en smäll.

Demokraterna skulle framstå som att de inte var villiga att ta i med hårdhandskarna mot den illegala invandringen som för många amerikaner är en stor valfråga. Vilket skulle resultera i en seger i presidentvalet i november. Detta samtidigt som man lyckades stoppa mer pengar till Ukraina. Alltfler amerikaner känner en ökad tveksamhet till att fortsätta stödja Ukraina med sina skattepengar.

Kalkylen slog fel.

President Biden ändrade sig plötsligt och gick med på att satsa miljardbelopp på att förbättra gränssäkerheten. Väl medveten om att han annars riskerade att få många väljare emot sig. 

Ett kort tag såg det ut som båda sidor skulle få en vinst. Republikanerna sin ökade gränssäkerhet och demokraterna ett fortsatt stöd till Ukraina.

Men så lade sig ex-presidenten Donald Trump i saken.

Han ville under inga omständigheter mista övertaget i en av sina viktigaste valfrågor, invandringen. Han meddelade att kompromissen som partierna ägnat fyra månader åt att förhandla fram var usel och att han motsatte sig den.

Donald Trump.

Vill bevara kaoset

I en vändning som skulle ha fått instruktörer i militärexercis att bli stumma av beundran gjorde republikanska politiker helt om på en given signal. De röstade mot förslaget som de under lång tid försökt tvinga Biden och demokraterna att acceptera.

Allt för att inte komma på kant med Donald Trump eller riskera att underminera hans segerchanser i november.

Så istället för att försöka lösa problemet med den illegala invandringen som ständigt slår nya rekord vill partiet bevara kaoset vid gränsen av politiska skäl så att man kan använda det mot Biden i valrörelsen.

Politiken är inte längre en arena för problemlösning utan snarare ett evigt taktikspel för att bli omvald och för att få motståndarsidan att framstå som inkompetent och opålitlig.

Men den här gången riskerar det att slå tillbaka mot republikanerna.

För en vecka sedan lyckades EU till slut samla sig och klubba igenom mer stöd till Ukraina, dryga 500 miljarder kronor under fyra år i form av lån och bidrag. Helt nödvändigt för att den ukrainska statsapparaten skulle kunna fortsätta betala ut löner och bedriva sin verksamhet.

Detta efter att Trumps älskling Viktor Orban till slut böjt sig för trycket från de övriga 26 medlemsländerna.

Putin.

Seger för Putin

Förhoppningen var att EU:s beslut skulle fungera som en väckarklocka för den amerikanska kongressen att rösta igenom 600 miljarder kronor i militär hjälp till Ukraina.

Men eftersom gränskompromissen gick i stöpet gick stödet till Ukraina samma väg. 

Nu tänker demokraterna i senaten istället försöka få igenom ett lagförslag som enbart handlar om mer hjälp till Ukraina, Israel och Taiwan.

Det har vissa möjligheter att godkännas av senaten där det finns en grupp republikanska senatorer som ser hjälpen till de tre länderna som en säkerhetspolitiskt avgörande fråga för USA. Överger man Ukraina nu innebär det att man i praktiken ger en seger till Rysslands Vladimir Putin.

Men i representanthuset har republikanerna en knapp majoritet och det är långt ifrån säkert att de godkänner hjälppaketet. Båda kamrarna måste säga ja.

Även här vilar Trumps ande över beslutsprocessen. Han är emot mer stöd till Ukraina.

Det är en sorglustig föreställning som spelas upp framför världen och de amerikanska väljarna.

Först sa republikanerna att det inte kunde rösta för mer stöd till Ukraina utan pengar till gränsen. Sedan att de inte kan rösta för pengar till Ukraina om det innebär mer pengar till gränsen. En fullkomligt absurd inställning.

Världens supermakt USA framstår som en bananrepublik där politikerna är oförmögna att fatta beslut och i stället ägnar sig åt interna intriger och maktspel.

Lösa problem är det sista man gör.