Knäskålar i kyrkan! Nu är måttet rågat

Nyligen gjorde hon entré i inarbetad floridabränna och chic huvudbonad. Eva O’Neill, Chris mamma, verkar ha en speciell dragning till ­europeiska kungligheter, och har tidigare kopplats ihop med brittiske prins Charles.

Nu stod hon och dottern Tatjana prydligt uppställda på Slottet bredvid sina blivande släktingar. Drottning Silvia, kronprinsessparet Victoria och Daniel, några random Sommerlath-­arvingar och så Madeleine förstås.

Det var inte så värst många som brydde sig om lysningen med tillhörande gudstjänst den där lördagen för några veckor sen i maj. Fredrik Reinfeldt överlämnade regeringens present: fyra ljus­stakar prydda med kulor, fråga mig inte om symboliken.

Ännu mer prydhetschock blev det kring den outfit som svärmor O’Neill valt för högtidsdagen.

Hon visade knäna.

Eva O’Neills 30 000- kronorsklänning smet inte ­bara åt runt midjan utan slutade alltså halvvägs nedför benet. Tatjana var inte mycket bättre, i sitt vippiga kjolstycke.

Etikettexperten Magda­lena Ribbing var inte helt nöjd, och kommenterade syrligt den utmanande looken i Expressen som ”en fråga om smak, tycke och stil”.

Vilken skam, vilken van­ära. Knäskålar! Och i kyrkan till råga på allt.

Chris och Maddes bröllop äger rum om en vecka, men jag funderar på om de har pratat igenom dylika kulturkrockar som kan uppstå framöver?

Inte för att Madeleine har något problem med att visa hud.

Hon verkar tvärtom ­vara en av få i dessa nobla kretsar som överhuvudtaget har en sexualitet som hon inte skäms för: Vi minns ­urringningen på den där N­obelblåsan, som ett fuck you till hela den överpyntade societetens tantiga ­diadem. Och vi minns ­hennes ungdomsvurm för bad guys, cigg och party­nätter.

Som gift och kunglig är det från och med nu dock andra regler och kjollängder som gäller.

Någon måste förklara ­detta för våra nya brittiskt-amerikanskt vulgära kungasläktingar: Här i Sverige gillar vi också riskkapitalister och hamburgare, precis som ni. Men vi skyler våra kvinnor lite mer.

Följ ämnen i artikeln