Nu ska jag berätta om det fantastiska med laserkniv

Taffligt montage över hur en raklaserkniv skulle kunna se ut. Skyll inte på oss om den ser oriktig ut - den är ju inte uppfunnen än.

Läste ni om den nya rak­hyveln? Den är så ny att den inte finns än. En svensk i Kalifornien har hittat på den. Han verkar osannolikt modern. Kassarna han lämnar in till Myrorna innehåller säkert sådana där självknytande gympadojor, som Michael J Fox hade i Tillbaka till framtiden del II.

Jojo, jag vet hur Homeros-­omodernt det är med en åttiotals­referens.

Pengarna för att utveckla hyveln har han förstås fått in genom crowdfunding. Det betyder att man talar om för folk på nätet att man har en idé och ber dem att betala för den.

Jo, jag vet. Igen. Men det fungerar tydligen. Jag tyckte mig se att han hade fått in 30 miljoner.

Hans rakhyvel, som ska finnas till våren, är ingen hyvel alls. En hyvel ligger nämligen an och skrapar mot något, oavsett om det är en kind eller en grusväg.

Möjligen, om man ska tro Svenska Akademien, kan det också vara en ”grovhuggen, opolerad person”.

Men det här är en liten laserkniv som inte skulle kunna göra något så prosaiskt som att skrapa, eller vara grovhuggen, även om det var dess högsta önskan här i världen.

En laserkniv.

Vad ger ni mig för den?

Det finns förstås en hel historia bakom kniven, för det finns det till och med bakom liktornsplåster nuförtiden. I det här fallet handlar det om att vanlig laser ­bara kan skära av mörka hår.

Ljusa och grå hår går laser rakt igenom. Så det svensken gjort, är att fibbla med fysiken så att vi med lätt grånande hårväxt, också kan bli renrakade.

En laserkniv, alltså. Hajar ni?

Och vet ni vad som är mest fantastiskt med alltihopa? Det ska jag berätta.

Ni vet hur lymmelaktigt dyrt det är att köpa rakhyvlar. Så om den där laserkniven bara funkar hyfsat, är jag rätt säker på att den inom fyra-fem år finns i var mans hand.

Gillette och alla andra trippelbladsutsugare kommer att vara lika uträknade som Facit AB när datorerna kom.

Jaha, där blev det en sjuttiotalsreferens.

Det är något att se fram emot, men också något som hör till vardagen på konkurrensens slaktbänk. Det fantastiska är det som kommer att hända om sju-åtta år.

Åtta år är inte lång tid. White Stripes sista platta kom för åtta år sedan. Likväl vågar jag gissa att om åtta år står vi där på morgnarna och gäspar med en laser­kniv i handen. Vi känner oss inte alls som Luke Skywalker med sin ljussabel längre. Något som faktiskt är betydligt mer framtid än ett par självknytande gympadojor, har blivit vardag.

Det är så här science fiction begår självmord.

Gång på gång på gång.

Dagens ...

Byggnad: Spaceship Earth i nöjesparken Epcot i Florida ritades på Disneyföretagens begäran av Wallace Floyd Design Group, med hjälp av science fictionförfattaren Ray Bradbury. Sfären, som har en omkrets på 158 meter, stod färdig 1982 och består av aluminium­klädda paneler.

Fakta: Begreppet ”science ­fiction” myntades 1929 av luxemburg-­amerikanen Hugo Gernsback.

Följ ämnen i artikeln