Här är Stefan Löfvens största utmaningar

Stefan Löfven är en modig man.

Utan mod går det nämligen inte det här läget att överleva på jobbet som statsminister.

Här är hans största utmaningar.

Strax efter klockan 14 på torsdagen valdes Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven till Sveriges nye statsminister. Han är att gratulera, han har fått Sveriges viktigaste jobb.

Men det är inget lätt jobb, ens under normala omständigheter. Men läget är inte normalt och det innebär att Löfven kommer att ställas inför en rad stora utmaningar för att överleva på posten. Här är de största.

1. Förverkliga sin politik. Stefan Löfven, som på fredagen läser upp sin regeringsförklaring och presenterar den nya ministerlistan, leder en mycket ovanlig regering. Det är en koalition i minoritet och alltså ingen önskesits för den som vill förverkliga sin politik.

S och MP samlar 38 procent av riksdagens ledamöter bakom sig. I kontroversiella frågor måste de ha stöd av två andra partier för att vara säker på att den får riksdagens godkännande. Om nu inte Sverigedemokraterna ger regeringsförslaget sitt stöd för då är den nya regeringen hemma.

2. Infria löftet om en handlingskraftig regering. Löfven har hela tiden sagt att han vill bilda en handlingskraftig regering. Det är inte koalitionen mellan S och MP. För att bli handlingskraftig måste regeringschef Löfven vara mycket, mycket lyhörd för de sex partier som förklarat att de sitter i opposition.

Han kommer helt enkelt att vara deras fånge, de kan diktera villkoren. Ibland är politik som schack, man måste ta sig ur svåra situationer och där måste Löfven bli en mästare.

3. Förstå förhandlingskulturen i politiken. Stefan Löfven kommer, som alla vet, från den fackliga världen. Där förhandlar man för att komma överens. Annars blir det strejk, lockout eller något annat som alla egentligen inte vill. Men i politiken finns ingen given motpart. Där kan alla dra sig ur och säga ”fixa det där bäst du kan”. Det kommer, tyvärr, Stefan Löfven få uppleva många gånger under de kommande fyra åren.

4. Hålla Miljöpartiet på gott humör. Det är ingen tvekan om att MP-ledningen är oerhört sugen på att sitta i en regering och också kompromissa där man ser att det inte finns stöd för förslag av en majoritet i riksdagen. Men det finns en renlärig del av Miljöpartiet som bland annat visade sig under den senaste kongressen. Den är inte kompromissvänlig.

Löfven måste se till att den falangen inte blir besviken på regeringssamarbetet. Annars får hans koalitionspartner stora interna problem.

5. Vad vill Sverigedemokraterna? Jimmie Åkesson har sagt att hans parti inte vill utlösa en regeringskris. Första gången det löftet ställs på prov är höstens omröstning om budgetramarna. Då är det nämligen så att Sverigedemokraterna kan avgöra om en Alliansbudget och en S, MP och V-budget får majoritet.

Om den situationen kommer att uppstå vet vi inte ännu. Men att det kommer kräva fingertoppskänsla av Stefan Löfven kan vi utgå ifrån.

Resten av mandatperioden ser på den här punkten bli enklare ut för Löfven. Alliansen kommer inte att gå fram med ett gemensamt budgetalternativ förrän 2018.

6 Vad vill Vänster­partiet? Måndagen ­efter valet stängde Löfven, brutalt, dörren för regeringssamverkan med Vänster­partiet. Jonas ­Sjöstedt (V) blev oerhört besviken. Hur kommer det att påverka den nya regeringen? Man vet inte. I går villkorade Sjöstedt sitt partis stöd till hela budgeten. Tidigare har han talat om genomslag för viktiga frågor för (V). Hur hård han kommer att vara återstår att se.

7. Centern och Folkpartiet, hur ska de få vad de vill? Stefan Löfven har pekat ut dessa båda partier som de mest troliga samarbetspartnerna på den borgerliga sidan. Det innebär att han måste lägga sig nära dessa partiers förslag för att få riksdagens godkännande för regeringens förslag.  Det innebär att han försätter sig i en utpressningssituation. Inte kul.