De ville byta väljare – då gick det åt skogen

Det finns tre krispartier. Och gemensamt för dem är att de försökt fjärma sig från sina väljare. Det är inte så smart.

Om vi börjar med Miljöpartiet gick de på en rad raka högersvingar när de tog plats i regeringen. De gick bet på att stänga Bromma flygplats, de misslyckades att stoppa vägbygget Förbifart Stockholm och de förmådde inte stoppa försäljningen av Vattenfalls tyska brunkol.

I stället har Miljöpartiet hårdsatsat på skolan, vilket de i och för sig gjorde redan före valet. Men ingen, säger ingen förknippar de gröna med skolan. Nu när partiet ligger farligt nära, eller till och med under, 4-procentsspärren har det vänt sig under galgen. Nu är det klimatet som gäller igen.

Kristdemokraterna är nästa parti som mår illa. Sedan Ebba Busch Thor valdes till partiledare har partiet lagt stor vikt vid frågor som hårdare tag mot flyktingar och invandrare, fler poliser och Jas-plan till konflikten i Syrien.

Det har inte betalat sig. I Statistiska centralbyråns stora väljarundersökningar har partiet legat under fyra procent sedan förra valet.

För knappt två veckor sedan stod det klart att KD insett allvaret. En sjukvårdspolitisk talesperson, partisekreteraren Acko Ankarberg, utsågs. Hon har tidigare framför allt sysslat med äldrevård som kommunalråd. Valgeneral är i stället av den biträdande partisekreteraren.

Helt rätt gjort av KD. Partiet förknippas med frågor som har med barn och familj, äldre och vård och omsorg att göra. Men får det Kristdemokraterna att förbli ett riksdagsparti? Det stjälper i alla fall inte.
Liberalerna är det tredje partiet som ligger illa till. Och det beror inte på att partledaren är otydlig. Däremot pratade han, och andra liberala företrädare, länge även om andra frågor än skolan. Till exempel om att stoppa utvisningarna till Afghanistan, att alla borde få spara 100 000 skattefritt och om att det håller på att växa fram en ny underklass i Sverige.

Uppenbarligen var det inte bra. I riksdagens partiledardebatt i januari ägnade Jan Björklund nämligen nästan all sin talartid till att tala om skolan, en fråga där Liberalerna känner att de har fast mark under fötterna. Bland liberalernas väljare finns ovanligt många högskoleutbildade och många av dem har en pedagogisk examen.

Vad lär man sig då av detta? Det första är givetvis att ett parti alltid måste vara statt i förändring. Men att det är oerhört dumt att låta de frågor som väljarna anser att partiet är bäst på sjunka i bakgrunden. Det leder obönhörligen åt fel håll.


Fem saker att hålla koll på i veckan

Fi valkongressar
Feministiskt initiativ, Fi, avslutar i dag sin extrakongress i Malmö, spikar uppstickarpartiet, som enligt senaste Aftonbladet/Inizio nu tar väljare från de gröna i MP sin riksdagslista och väljer en ny partiledare, vid sidan av Gudrun Schyman, projektledaren inom it, Gita Nabavi.

Sossarna också
Redan i fredags samlade Socialdemokraterna sina valledare, omkring 400 personer, på ett hotell i Solna för att gnugga dem inför valet. Evenemanget avslutas i dag. Bland annat har partiledaren och statsministern Stefan Löfven eldat massorna för valvinst även om det för närvarande ser dystert ut.

Det närmar sig
Sista dagen att registrera sin partibeteckning hos Valmyndigheten inför valet 9 september är på onsdag. Då kan inget annat parti använda namnet. Valet närmar sig obönhörligt men först 22 augusti är det möjligt att förtidsrösta här hemma. 16 augusti gäller för ambassaderna i utlandet.

Hur ska hon lyckas?
Ebba Busch Thor inledningstalar när Kristdemokraternas kommun- och landstingspolitiker möts i Jönköping på fredag. Det är den sista stora träffen före valet och nu måste partiledaren få partikamraterna att kavla upp ärmarna. Partiet riskerar efter 27 år i riksdagen att åka ur.

Ödesval i Italien
Om en vecka går Italien till val och en som kan ingå i en ny regering är Giorgia Meloni, ledare för högerpartiet Fratelli d´Italia (Italiens bröder). Hon var ungdomsminister i en av Berlusconis regeringar och hoppas nu bilda regering med hans parti och Legua Nord, båda nationalistiska.

Veckans citat

”På samma sätt som vi varit aktiva i kampen mot att sprida kärnvapen borde vi vara aktiva i kampen för att sprida sanningen”.

Göran Persson, tidigare statsminister vill slåss mot falska nyheter på nätet.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.