Den vandrande rodnaden slår till

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-21

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kallas för ”nymf” och har elaka hullingar.

0,5–3 mm.

Och det är en hon, det är alltid en hon.

Här talar vi om fästingar.

Vi talar om fästingskräck.

Hade nog aldrig fattat att jag smittats av borrelia, om inte en kollega hade dragit upp sitt byxben, pekat på en röd ring i knävecket och sagt: ”Kolla, jag har fått borrelia.”

Stirrade mot den röda ringen och tänkte: Jaha, var det så borrelia såg ut?

Och bara efter några dagar, så hade jag fått min egen ring. Upptäckte en ilsket röd ring, placerad mellan brösten, typ 10 cm i diameter. Men varifrån kom de här skräckinjagande scenerna?

Plötsligt såg jag ett rum med neddragna rullgardiner, ett liv i onda feberdrömmar. Jag såg förlamade ansiktshalvor och leder som krympt till stumpar.

Frossan drog redan genom min kropp och huvudet dånade. Orden lät som gröt.

Jag tänkte hjärnhinneinflammation. Jag tänkte död.

Men här var det inte dags för hjälplöshet. Här var dags för handling och den första impulsen var att ta taxi till akuten. Men så kom jag ihåg, att vi inte har någon akut i Stockholm. Vi har ingen akut i egentlig mening. Vi måste först ringa till tant Vårdguide och få instruktioner. Om vi ska ringa vårdcentralen nästa dag eller om vi får fribiljett till akuten.

I mitt fall blev det närakuten, och jag vet inte vad det var med den här magiska kvällen. Det var som om sjukvårdens alla dörrar stod på vid gavel, som om Vård-Sverige väntade på bara mig.

Och det tog väl bara en halvtimme, så stod jag där med en burk penicillin på Torkel Knutssonsgatan.

Diagnos: borrelia.

Och nu undrar ni kanske, vart den här historien bär iväg?

Vill bara göra er uppmärksamma på den röda ringen, ”den vandrande rodnaden”, som en del läkare brukar kalla den för.

Och fästingarna blir bara fler. Det varma och fuktiga klimatet gynnar ”nymferna” och sommaren 2007 ser ut att bli ett fint fästingår.

Ju fler fästingar, desto fler bett. I sommar kommer cirka 10?000 att få borrelia, av vilka 2?000 får en komplicerad sort.

Borrelia ökar, speciellt i södra Sverige. 10–25 procent av fästingarna i södra och mellersta Sverige bär på smittan. Ett av 150 fästingbett ger borrelia.

Nu vet ni.

Så – håll järnkoll på den röda ringen i sommar.

Tänk, en gammaldags röd konservring.

Monica Gunne

Följ ämnen i artikeln