Den politiska dimman är kompakt

Kanske, eventuellt, möjligen är orden för dagen

Stefan Löfven kanske omväljs som statsminister. Möjligen får han sin budget godkänd. Och Annie Lööf har eventuellt ett avtal med regeringen.

Ungefär där står vi nu. Mitt i den kompakta dimman, kan man säga.

Det synnerligen osäkra läget i svensk politik beror på att marginalerna i riksdagen är mycket små. Påfallande ofta står 175 röster mot 174.

Om den knappa majoriteten är till regeringens fördel blir den nöjd. Är den inte det blir oppositionen tillfreds.

Så kan det övergripande läget beskrivas. När regeringens motståndare fick blodlukt på Stefan Löfven då Vänsterpartiet ville fälla honom och regeringen på grund av ett utredningsförslag om fri hyressättning i nybyggda bostäder, gick det allmänna stämningsläget i det lägret över från glädje till något helt annat.

 

De kände att makten var inom räckhåll. Den riktiga makten, regeringsmakten.

Men bara ett och ett halvt dygn efter att oppositionsledaren, Ulf Kristersson (M), fick talmannens uppdrag att sondera förutsättningarna för honom att bilda regering kastade han in handduken.

Han kunde bara räkna hem 174 mandat. Men 175 skulle rösta emot honom, förutsatt att alla var på plats, röstade enligt partilinjen eller inte tryckte fel. Läget var alltså väldigt osäkert. Med lite tur kunde Kristersson bli statsminister. Annars inte.

Frågan gick tillbaka till Stefan Löften (S), statsministern som fick sparken av riksdagen för att den saknade förtroende för honom så sent som den 21 juni.

 

Det har gått två veckor. Men den grundläggande osäkerheten om vart riksdagen, och därmed landet, är på väg består. Marginalerna har inte blivit större.

Så här ser det ut just nu.

 

• Stefan Löfven kanske väljs till statsminister på onsdag. Han har accepterat att talmannen föreslår att riksdagen väljer om honom som statsminister.

Men det hänger, som det ser ut just nu, på en enda röst. Den tillhör den politiska vilden och tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh.

Hon har ställt åtta krav för att inte rösta emot Löfven i statsministeromröstningen. Samtal pågår enligt Löfven men Kakabaveh har inte bestämt sig, säger hon.

 

• Centern har kanske ett avtal med regeringen. Annie Lööf (C) sade att det förts förhandlingar mellan regeringen och dem under hela helgen.

Resultatet var, enligt henne, ett utkast till ett avtal som Centerns förtroenderåd och Socialdemokraternas partistyrelse sagt ja till.

Men Miljöpartiet hävdar att de inte godkänt avtalet. Alltså finns inget kontrakt mellan regeringen och Centern. Eller?

Enligt Annie Lööf är avtalet förutsättningen för att Centern ska lägga ner sina röster i onsdagens statsministeromröstning. De 31 ledamöterna ska trycka på gul knapp, avstår.

Enligt centerledaren innehåller kontraktet tre punkter som hämtats från Januariavtalet. De handlar om lagen om anställningsskydd, Las, skyddet mot bebyggelse längs stränder och frågor kopplade till ägande av skog.

Det kanske finns ett avtal. Men språkrören (MP), Märta Stenevi och Per Bolund, säger att deras parti inte har godkänt det. Kanske väljer alla att leva med sin egen verklighetsbild.

 

• Stefan Löfven kanske får sin budget för valåret 2022 godkänd av riksdagen.

Stefan Löfven har redan ställt kabinettsfråga om budgeten. Får regeringens förslag inte godkänt av riksdagen avgår han. Det blir regeringskris igen.

Löfven säger att regeringen den här gången inte tänker förhandla med andra partier om innehållet i budgetförslaget innan det läggs på riksdagens bord.

Det betyder att osäkerheten om den går igenom eller inte kan råda ända till månadsskiftet november och december då riksdagen fattar beslut om budgetens ramar, det första och avgörande beslutet av en lång rad i riksdagen.

 

Regeringen förfogar över 116 röster. En M- och KD- budget som även SD röstar på samlar 154.

Det är i det här läget högst oklart om regeringen får grönt ljus för det budgetförslag som läggs på riksdagens bord 20 september. Men mycket vatten hinner rinna innan det är dags att trycka på röstknapparna.

Kort och gott – den politiska framtiden är fylld av frågetecken. Dimman är kompakt. Det enda som verkar solklart är att Ulf Kristersson inte vill bli statsminister just nu.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.