Partierna du kan bortse ifrån

C, V och MP sitter i garderoben

Från partiledardebatten i SVT i september.

I kväll möts ordförandena för de åtta riksdagspartierna till valårets sista partiledardebatt. Den sänds i SVT.

Det finns partier som du inte behöver bry dig om på mycket länge. Inte på riksplanet i alla fall.

De är Centerpartiet. Vänsterpartiet. Och Miljöpartiet.

Dessa tre partier kommer att sakna inflytande fram till valet 2026 under förutsättning att verkligheten inte ändras radikalt.

Det blå blocket behöver dem inte för att skapa majoritet för sina förslag. De har tillräckligt många mandat ändå.

Socialdemokraterna behöver inte heller deras tjänster. Det sammanlagda stödet för de fyra rödgröna partierna är mindre än hälften av mandaten i riksdagen. De kommer inte att få stöd för sina förslag hur eniga de än är och hur bra deras idéer än är.

 

Med de övriga fem partierna är det annorlunda beställt.

Moderaterna är regeringens ledande parti och innehavare av statsministerposten. Det räcker långt.

Kristdemokraterna och Liberalerna är också regeringspartier och sådana är alltid att räkna med på ett eller annat sätt. Även om de är små.

Sverigedemokraterna är definitivt att räkna med. De svingar lejonpiskan och regeringen gör som de vill. Och gör den inte som SD vill kan de vända sig vänsterut och göra upp med S i frågor som inte omfattas av Tidöavtalet och då de har likartade åsikter. Tillsammans har S och SD 180 mandat i riksdagen. Mer än hälften.

Socialdemokratrena kan inte heller räknas bort trots att de sitter i opposition. Störst. Tongivande på sin kant. Aspirerar på makten i varje given sekund. 

Men C, V och MP kan ni alltså tills vidare strunta i. De sitter i garderoben, är ointressanta. Politik är ett maktspel och de har ingen makt.

 

Enda undantaget är om någon eller några av dem skulle komma med så bra idéer, så fantastiska förslag att de landar på allas läppar.

Genom effektiv och slagkraftig opinionsbildning skulle de annars ointressanta partierna kunna slå sig in i debatten. Men då måste tänkarmössan fram ur garderoben. Omgående.

Ett partiledarbyte, som Centern står inför, underlättar nytänkande. Miljöpartiet är alltid på väg mot eller har nyss gjort en ommöblering i toppen. Men i Vänsterpartiet är inget sådant i sikte, Nooshi Dadgostar har bara varit partiledare i två år.

Men varken hon, Lööfs efterträdare eller språkrören Stenevi och Bolund har en lätt tid framför sig. Troligen helt ointressanta för väljarna, valförluster i bagaget för alla utom MP och 45 månader till nästa val. En lång vandring i politikens periferi.

Fem saker att hålla koll på i veckan

1. SD efter valet

I dag avslutas Sverigedemokraternas kommun- och och regiondagar som pågått i två dagar i Karlstad. Det är första gången efter segervalet i höstas som partiet har en stor samling. Det blir spännande att se om Jimmie Åkesson har partiet i samma fasta grepp som han brukar. Eller inte.

2. Svantessons första

På Lucia, på tisdag, ska riksdagen enligt planerna klubba den nya regeringens första budgetförslag, det så kallade rambeslutet. Det blir i så fall första gången på två år som regeringen får sin budget godkänd av riksdagen. Förra året blev det tummen ner för Mikael Dambergs (S).

3. Andra toppmötet

Ulf Kristersson hr inte ens varit statsminister i två månader. Men på torsdag deltar han redan i sitt andra toppmöte i EU som pågår i två dagar. Mer än hälften av statsministerns arbetstid går numera åt till utrikesfrågor – även om man inte borde räkna EU dit. Det är lika mycket inrikes.

4. Julstängt i riksdagen

Riksdagen ägnar hela den senare delen av veckan som kommer till att klubba alla detaljbeslut i budget. Det håller de på med till och med lördag för att sedan ta jullov i ett par veckor. Det nya riksdagsåret sparkar igång runt den 10:e januari.

5. Håll ögonen öppna

Nästa torsdag, två dagar före julafton, ska regeringen presentera den förordning som ska styra återbäringen på hushållens elräkningar, om hushållen ligger i södra Sverige. Om den inte kommer då minskar chanserna radikalt för en återbetalning i februari, vilket är målsättningen.

Veckans citat

”Det blev inget liberalt borgerligt maktskifte. Det blev en liberal kraschlandning.”.

Annie Lööf, avgående C-ledare i sitt sista jultal

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.