Tänk om Björklund får rätt? Det vore förfärligt

VISBY. Liberalernas Jan Björklund varnar för att EU-samarbetet kan upplösas.

Han kan tyvärr få rätt.

Det vore en förlust för oss alla.

I sitt tal i Almedalen upprepade Jan Björklund det han sagt tidigare under dagen. Nämligen att EU-samarbetet riskerar att upplösas efter britternas beslut att lämna EU. Det kan bli en realitet om beslutet ger skjuts åt nationalistiska och populistiska krafter i andra EU-länder.

Sant är att samarbetet har under de senaste åren inte firat några triumfer. Det tydligaste exemplet är misslyckandet med att hantera förra årets flyktingkris. Ett annat valhäntheten i hanteringen av finanskrisen då flera länder tilläts bryta mot budgetreglerna utan att det föranledde några åtgärder.

Desto större anledning att faktiskt påminna oss vad EU hittills betytt sedan de sex grundarländerna undertecknade Romfördraget 1957.

1. Inga krig. Europa är en krigshärjad kontinent. Men inga medlemsländer har bekrigat varandra sedan EU:s föregångare tog sina första stapplande steg.

Visst, det har varit krig i Europa sedan dess, men inte mellan medlemsländer. Det är en tanke som i dag är helt verklighetsfrämmande.

2. En röst i världen. EU har delvis en gemensam utrikespolitik som syftar till att bevara fred och stabilitet. Att 28 länder står bakom samma budskap ger det självfallet oerhört mycket större tyngd än om var och en står och gläfser i ett hörn.

I det sammanhanget ska man komma ihåg att EU är en stark förespråkare inte bara för fred utan också för demokrati och ett betydligt mer jämställt samhälle än som är fallet i stora delar av världen. EU kan, i sina bästa stunder, alltså göra världen lite bättre.

3. Fri handel. Det låter som en självklarhet för oss men är det inte för alla. Ryssland, till exempel, har straffat EU-länder som köper energi av dem men som av någon anledning uppträder misshagligt genom att stänga gaskranarna.

Handel, och det erfarenhetsutbyte som följer med den, är en effektivare utjämnare av ekonomiska livsvillkor än det mest andra.

4. Res, studera och jobba. För de flesta under 60 är det en självklarhet att man reser som man vill inom EU. Bo i vilket land du vill så länge du kan försörja dig, plugga där du har lust, köp en bostad där du trivs, jobba där du hittar ett jobb.

Det var tidigare en utopi. I min ungdom fick man be Riksbanken om lov om man ville ta med sig mer än 6 000 kronor på en utlandsresa.

5. Terrorbekämpningen. Många hävdar att det skulle behövas mer samordning mellan medlemsländernas poliskårer och europeiska åklagare som samordnar transnationella brottsutredningar.

Det är säkert sant. Men utan det redan existerande samarbetet hade de senaste årens terrorjakt, där misstänkta förövare gripits i andra EU-länder än de begått brotten, varit betydligt mindre effektivt.

De flesta medlemsländer är små, samarbetet gör vart och ett starkare. Jan Björklund varnar för att EU kommer att upplösas om det försvagas. Det vore förfärligt.