Skräcksiffror för Gustav Fridolin - förtroendet rasar till bottennivåer

MP-krisen är inte över. Förtroendet för utbildningsminister Gustav Fridolin störtdyker och är nu nere på nästan lika låga nivåer som Åsa Romsons innan hon tvingades bort.

Det visar en ny Aftonbladet/Inizio om förtroendet för partiledarna.

I morgon inleds sommarens mönstring av riksdagens partier, politikerveckan i Almedalen på Gotland. Det blir en nervig vecka för Miljöpartiet som har sin dag nästa lördag.

Dagens mätning av förtroendet för partiledarna visar nämligen att Miljöpartiets kris inte är över. Andelen som har stort eller mycket stort förtroende för språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin rasar med tio procentenheter till 15 procent.

Ligger sist

Det innebär att han, som före valet prenumererade på en plats på topp tre, nu ligger sist i partiledarligan. Han är den partiledare som svenska folket för närvarande har sämst förtroende för.

Den platsen var tidigare vikt för hans tidigare språkrörskollega Åsa Romson. Det låga förtroendet för hennes var det vanligaste argumentet bland dem som tvingade bort henne från språkrörsposten i maj.

I mars förra året hade 14 procent stort eller mycket stort förtroende för henne. Därefter sjönk det i mätning efter mätning för att i mars i år hamna på nio procent. Marginalen till Gustav Fridolins notering i dagens mätning är inte imponerande.

Förtroendet för Åkesson ökar

Med två undantag sjunker förtroendet för alla partiledare. Isabella Lövin (MP) som är ny i partiledarkretsen och Jimmie Åkesson som förtroendet ökar svagt för.

Mätningens andra sensation är att förtroendet för statsministern, oppositionsledaren och Jimmie Åkesson ligger på exakt samma nivå. Det är ett rejält underbetyg till både Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra. I deras roller ska man ha högre förtroende än för en partiledare bland andra.

Möjligen är det Åkessons nya domarroll som lett till att svenska folket har lika högt förtroende för honom som för statsministern. När höger står mot vänster har han tagit på sig uppgiften att bestämma vem som har rätt. Det en roll de övriga partierna snarast borde se till att han inte kan spela.

Se siffrorna partiledare för partiledare samt Lena Mellins kommentarer här nedan.

Jimmie Åkesson (SD)

Jimmie Åkesson är den enda partiledare som förtroendet ökat för sedan den förra mätningen i mars. Därmed är han etta i partiledarligan.

Som vanligt toppar Åkesson också listan på vilken partiledare som männen har störst förtroende för. Mer än dubbelt så många män, 40 procent, har stort eller mycket stort förtroende för honom som kvinnor, 18 procent.

Men han är också den som flest helt saknar förtroende för. Mer än hälften har inte det. Men i sitt eget parti är Åkesson, trots att han inte gjort sig så bemärkt de senaste månaderna, kung. 87 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom, mätningens näst bästa notering.

Stefan Löfven (S)

Förtroendet för Löfven var betydligt högre när han inte var regeringschef. I december 2013 hade 54 procent stort eller mycket stort förtroende för honom, nu är det nere på 30 procent. Den ibland valhänta framtoningen har tärt på förtroendet för honom, det har legat på den här nivån sedan månaderna efter valet.

Som tidigare har kvinnor högre förtroende för Löfven än män, 33 respektive 27 procent. Och uppslutningen i de egna leden är stark, 90 procent av S-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för honom. Det ger en delad förstaplats i den kategorin.

Anna Kinberg Batra (M)

M-ledaren delar förstaplatsen i partiledarligan med Åkesson och Löfven. Men förtroendet för henne ligger långt under företrädaren Reinfeldts som pikade i december 2010. Då hade 72 procent stort eller mycket förtroende för honom.

Två  saker sticker ut i mätningen om Kinberg Batra. Det relativt låga förtroendet från de egna, 81 procent av Moderaternas väljare har stort eller mycket stort förtroende för henne.

Men hon är också den som minst andel väljare saknar förtroende för. 29 procent tror inte ett dugg på henne, medan 39 procent säger samma som om Stefan Löfven.

Jonas Sjöstedt (V)

Att Vänsterledaren ligger på andra plats i partiledarnas förtroendeliga är ovanligt. Men det beror sannolikt snarare på Löfven och Kinberg Batras svaga ställning än på egna meriter.

Förtroendet för Sjöstedt har dock minskat märkbart sedan i mars. Det är lite svårt att förklara. Vänsterpartiet har bland annat fått gehör för en stor välfärdssatsning på tio miljarder. Sjöstedt själv har inte heller gjort bort sig.

Han toppar listan både hos kvinnorna och de väljare som inte fyllt 30 år. Inte så konstigt, det är där Vänsterpartiets främsta stödtrupper finns. Nio av tio V-väljare har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Annie Lööf (C)

Ingenting sticker ut i undersökningen om Centerledaren. Hon har hyfsat stort förtroende bland allmänheten och ett bra stöd från de egna väljarna. I undergrupperna kvinnor, män och unga är stödet ungefär lika högt som bland väljare i allmänhet.

Jan Björklund (L)

Liberalerna firar inte några framgångar just nu. I väljarbarometrarna är stödet lågt för partiet och Björklund själv har stadigt tappat i förtroende sedan december förra året.

Björklund har problem med de kvinnliga väljarna. Bara 19 procent har stort eller mycket stort förtroende för den formuleringsglade förre utbildningsministern. Han skulle behöva jobba med bilden av sig själv hos den halvan av väljarkåren.

Ebba Busch Thor (KD)

Också Busch Thors tapp är svårförklarigt. Hon har visserligen bekymmer med sin hårda och kalla framtoning. Men den är inte annorlunda nu än i den förra mätningen i mars.

Även KD-ledaren har problem med kvinnorna. 15 procent har stort eller mycket stort förtroende för henne jämfört med 22 procent av männen. I den yngsta väljargruppen ligger hon marginellt bättre till än i hela väljarkollektivet.

Isabella Lövin (MP)

Det nya kvinnliga språkröret ligger redan betydligt bättre till än hennes företrädare Åsa Romson. I marsmätningen hade nio procent stort eller mycket stort förtroende för Romson. I dag säger 19 procent samma sak om Isabella Lövin.

Hon ligger betydligt bättre till bland kvinnor och väljare under 30 år än bland männen. Det överensstämmer med bilden av de grönas väljarkår.

Gustav Fridolin (MP)

Förtroendemätningen är en iskall dusch för MP-röret. Han har på kort tid förbrukat nästan hela sitt förtroende och slåss för sin politiska överlevnad.

Fridolinkrisen sönderfaller i tre delar. Dels själva förtroenderaset. Strax efter valet hade 35 procent stort eller mycket stort förtroende för språkröret. Sedan dess har siffran mer än halverats och Fridolin ligger sist i förtroendeliga, en plats som Åsa Romson länge prenumererade på. Bara elva procent av männen har mycket stort förtroende för honom.

Den andra delen handlar om hur många som inte har något förtroende alls för Gustav Fridolin. Det är makalösa 54 procent och tangerar nästan siffran för Jimmie Åkesson.

Det tredje mycket anmärkningsvärda är den dåliga uppslutningen från de egna. Bara 52 procent av MP-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för honom. Det är mätningens näst sämsta siffra. Den sämsta står Isabella Lövin för, 35 procent. Men hon är ny på posten.

För Fridolins del är det dags att kavla upp ärmarna.