Ett könskrig bland väljarna i nya mätningen

Fyrtio procent av männen har stort eller mycket stort förtroende för SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Lika många kvinnor sätter Jonas Sjöstedt (V) som etta.

Aftonbladet/Inizios mätning av förtroendet för partiledarna visar på ett könskrig bland väljarna.

Kvinnornas lista över vilka partiledare de har störst förtroende för toppas av de rödgrönas Jonas Sjöstedt (V) och Stefan Löfven (S).

Männen däremot har störst förtroende för företrädare för partier på den blå planhalvan. Här lägger Jimmie Åkesson (SD) och Anna Kinberg Batra (M) beslag på första- och andraplatsen.

Men könskriget bland väljarna visar sig på fler sätt. Liberalernas Jan Björklund ligger trea hos männen men femma om kvinnorna får bestämma. Utbildningsminister Gustav Fridolin (M) är trea hos kvinnorna men åtta hos männens.

Att väljarkollektivet är könsuppdelat är ingen nyhet. Om man ska generalisera, vilket man sällan ska, röstar kvinnorna rödgrönt och männen blått.

Men det verkar som könsskillnaderna förstärkts. I den här mätningen ökar exempelvis männens förtroende för Jimmie Åkesson medan kvinnornas minskar. Kvinnornas förtroende för Jonas Sjöstedt ökar kraftigt medan männens ökar mycket svagt.

Vad betyder det för nästa val? Det vet nog inte den vassaste prognosmakare. I alla fall inte än.

Anna Kinberg Batra (M)

 Kinberg Batra är tillsammans med V-ledaren Sjöstedt den partiledare som svenska folket just nu har störst förtroende för. Moderaternas helomvändning i flyktingfrågan kan vara förklaringen. Kanske också Kinberg Batras besked att hennes parti inte kommer att medverka till att lagstifta om löner.

I övrigt har varken Moderaterna eller Kinberg Batra själv rosat marknaden på senare tid.

Att 33 procent har stort eller mycket stort förtroende är den högsta siffran sedan Kinberg Batra valdes till Fredrik Reinfeldts efterträdare i januari förra året. Precis innan dess, i december, var dock siffran något högre. Värt att notera är inte bara ett hon ligger på delad förstaplats i förtroendeligan. Hon är också den partiledare som minst andel helt saknar förtroende för.

Men bland de egna M-väljarna är uppbackning inte imponerande. 74 procent har stort eller mycket stort förtroende för henne. Det är mätningens näst sämsta siffra. Bara Åsa Romson ligger sämre till bland de egna sympatisörerna.

Jonas Sjöstedt (V)

 Sjöstedt är alltså den partiledare som störst andel kvinnor har stort eller mycket stort förtroende för. För att leda ett så pass litet parti är det imponerande att hans personliga förtroende ligger i samma klass som ordförandena för de två största partierna.

Även unga har stort förtroende för V-ledaren, han toppar ungdomsligan. Och bland de egna väljarna är siffran i det närmaste nordkoreansk. 90 procent av V-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för honom. Bara Åkesson ligger, marginellt, bättre till.

Stefan Löfven (S)

För tredje mätningen i rad toppar Stefan Löfven inte förtroendeligan. Men läget ser nu bättre ut för statsministern än under andra halvåret 2015. Förtroendet ökar och han har boxat sig tillbaka till tätstriden om vilken partiledare väljarna har störst förtroende för.

Det kan bero på regeringens nya strategi, att synas och försöka hålla en någorlunda sammanhållen linje. Terrorattentaten i Bryssel har inte påverkat mätningen, den avslutades innan de inträffade.

Ljuspunkten för Löfven är, som tidigare, kvinnorna. Men partistrategerna borde återigen fråga sig varför det i andra mätningen i rad är fler som helt saknar förtroende för statsministern än dem som har stort eller mycket stort förtroende honom.

De som helt saknar förtroende för Stefan Löfven har också ökat något sedan förra mätningen. Löfvens position är alltså fortsatt svag.

Åtta av tio S-väljare har stort eller mycket stort förtroende för Löfven. En hyfsad siffra, men inte mer.

Jimmie Åkesson (SD)

I Aftonbladet/Inizios senaste väljarbarometer minskade stödet för SD till 18,9 procent. Det kan vara förklaringen till att väljarkåren som helhet har mindre förtroende för Åkesson än de hade i december. Trängseln vid ”hårda tag-mot flyktingar”-positionen gynnar varken Åkesson eller hans parti.

Åkesson fortsätter att toppa mansligan, det har han gjort länge vid det här laget. Hos de egna väljarna är han fortsatt helt oomtvistad efter nära 11 år som partiledare. 91 procent av SD-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Annie Lööf (C) 27 procent

Förtroenderaset för centerledaren kan bara förklaras med att hon varit borta från scenen sedan hon fick sitt första barn i september. Den som inte syns och märks blir snabbt bortglömd.

Men nu närmar sig föräldraledigheten sitt slut. I början av april ska Lööf vara tillbaka på banan. Det kan både partiets opinionssiffror och Lööfs egna förtroendesiffror må bra av.

Jan Björklund (L)

Liberalernas Björklund har, förutom en krock med Alliansledaren Anna Kinberg Batra, inte gjort några avtryck på senare tid. Det kan vara taktik, väljarna vaknar inte riktigt till förrän valet närmar sig. Men det kan också vara en försummelse. Vad ska man ha partiledare till om de inte märks?

Tillbakadragenheten har i alla händelser lätt till kraftigt sänkt förtroende, framför allt bland män. Det är illavarslande för Björklund som haft sin största supporterskara där.

Men de egna är, trots valförlusten 2014, nöjda med L-ledarens insatser. 86 procent har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Åsa Romson (MP)

Romson är förtroendemätningarnas olycksfågel. Sedan hon blev miljöminister har hon legat stadigt parkerad på sistaplatsen. Sett ur Romsons synvinkel är det rena rama öknen. Hon ligger illa till i alla kategorier och tappar igen efter en mikroskopisk uppgång efter det framgångsrika globala klimatavtalet i Paris förra året.

Inte ens de egna är imponerade. 44 procent av de gröna väljarna har stort eller mycket stort förtroende för henne. Noteringen för språkrörskollegan Fridolin är 84 procent.