Rätt av hovrätten att ta om rättegången

Hovrättens beslut att rättegången mot You Lin, dömd till livstids fängelse för mord, ska tas om var det enda rimliga.

Ingen ska dömas av en uppenbart partisk nämndeman.

Nämndemannacirkusen snurrar vidare. I dag beslöt Hovrätten för västra Sverige att en stor rättegång måste tas om i tingsrätten.

Det handlar om det i tidningar, radio och tv mycket uppmärksammade mordet på Veronica Lin i mars 2003. För några veckor sedan dömdes den kinesiske miljardären You Lin till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin hustru.

Ett flera år långt och juridiskt komplicerat utredningsarbete hade krönts med en framgång om det inte vore för en av nämndemännen.

En viktig del av åklagarens bevisning handlar om att Lin ska ha lyckats hålla sig på flykt med hjälp av en falsk identitet.

Om detta skrev Expressen den 16 mars en artikel med rubriken "Så höll sig miljardären undan rättvisan i nio år".  En text där den åtalades uppgifter ifrågasattes och där åklagaren fick stort utrymme för sin teori.

På Twitter publicerade nämndemannen en länk till texten och skrev "FLERA olika identiteter Ja, men tjena."

Jag skrev om denne amatördomares egendomliga beteende för någon vecka sedan och krävde att rättegången skulle tas om. Det förefaller som att han hade tagit ställning till en viktig del av bevisningen innan domen var beslutad och därmed var jävig.

Efter att  hobbydomarens excentriska twittrande blivit känt vände sig You Lin till hovrätten och krävde att målet skulle tas om.

Åklagarna i målet protesterade och hävdade att även om agerandet var olämpligt så har det inte rubbat domstolens opartiskhet i målet. 

Hovrätten delar dock min bedömning:

"med beaktande av vad som har framkommit finns det för en objektiv iakttagare klara tvivel om XX:s (namnet på nämndemannen) opartiskhet vid prövningen av åtalet".

En drygt 20 dagar lång rättegång måste därmed tas om, vilket inte blir billigt för staten. Bara advokatkostnaderna för denna segdragna historia gick på sex miljoner kronor.

Men rättssäkerheten måste få kosta. Ingen ska fällas av partiska nämndemän, vars röst är lika viktig som en juristdomare då dom beslutas.

Inte minst då en person döms till lagens strängaste straff ska det inte gå att ifrågasätta en domstols objektivitet.  Ytterst handlar det om det svenska rättsväsendets trovärdighet och anseende.

Nu kommer You Lin att få en rättvis rättegång. Men nämndemanneländet får vi fortsätta leva med. Detta är inte första gången en stor rättegång måste tas om efter att en amatördomare har klantat sig - ta bara det stora Södertäljemålet, som handlade om bland annat flera mord och som pågick i 62 dagar - och troligen inte heller den sista.

När ska våra politiker göra någonting åt detta undermåliga system, ett system som drar ett löjes skimmer över det svenska rättsväsendet?