Vem kan äras på detta sätt?

”Excellensen” hyllas andaktsfullt i statstelevisionen

Det hände sig en kväll att televisionen sände det första av två hyllningsprogram till nationens store man, ”excellensen”.

Porträttet var givetvis grundligt genomarbetat och dramaturgiskt genialt komponerat: Skulle landets internationellt mest kände politiker över huvud taget nedlåta sig till att intervjuas av en simpel undersåte?

Berättarrösten förklarade andaktsfullt att ”många vill prata med honom” och anhöll därför brevledes om audiens.

Mästerlig uppsats

Då månaderna gick utan att excellensen behagade svara togs vi i stället med på en resa bakåt i tiden, till det oansenliga samhälle där allt började.

De hänförda tittarna bjöds in till det förhållandevis enkla hus där den framtida ledaren tillbringade sin barndom, innan resan till huvudstaden och världsberömmelse inleddes.

Ett skutt framåt, 60-tal. Den unge hjälten har avslutat högre utbildning med fina betyg och i examensarbetet skrivit en mästerlig, 47 sidor tjock uppsats om FN:s roll i världen.

Blott 18 år gammal tar han sig till ett kårhus som har ockuperats av några tusen studenter och kräver att mötesordförande ska avsättas.

Briljant anfader

”Hur är man funtad när man vågar göra något sådant?”, undrar berättaren med darr på rösten.

För att finna svaret tas vi med på en resa till år 1535, då Gustav Vasa är kung i Sverige och en ung man träffar en ung kvinna. En ätt, som ska visa sig vara mycket duglig, grundas.

Männen i släkten är skickliga officerare i krig efter krig och en anfader – ”uppenbart briljant” – till och med leder riket under några år.

”Det är deras arv och tradition han för vidare”, förkunnar speakern beundrande.

Trettio minuter in i dokumentären kommer det glädjande beskedet. Det blir en intervju med den store!

Heroisk sanningssägare

Sedan händer inte mycket. Skildringens första del avlutas med att den heroiske sanningssägaren 37 år ung börjar leda sin rörelse. Slutorden är dock lovande: ”Han har mycket kvar att uträtta”.

När och i vilket land visades dokumentären?

1. 1980 i Nordkorea, då excellensen Kim II Sung offentliggjorde att hans son Kim Jong II en vacker dag skulle efterträda honom.

X. 1981 i Albanien, då excellensen Enver Hoxha, svårt sjuk, delade med sig av makten.

2. 2013 i Sverige, då excellensen Carl Bildt hade varit partiledare i 13 år, statsminister i fyra och utrikesminister de senaste sju.

Rätt svar: 2. Första avsnittet av ”Bildt – excellensen” sändes i SVT i kväll.

Följ ämnen i artikeln