”Det skulle förvåna om domstolen beslutar att ta upp frågan”

Julian Assange utnyttjar det brittiska rättsystemet till gränsen för det absurda då han än en gång överklagar beslutet om att lämnas ut.

Så mycket klokare det hade varit att bara sätta sig på ett plan till Sverige.

Två brittiska domstolar har vägrat att lyssna på wikileaksgrundarens advokaters trams om att Sverige är ett feminismens Saudarabien och en juridisk bananrepublik utan i stället fattat det självklara beslutet att lämna ut honom.

Men Assange ger sig inte och har i stället begärt prövningstillstånd i Storbritanniens högsta domstol.

Det skulle förvåna om domstolen beslutar att ta upp frågan. Den brittiska högsta domstolen är som den svenska, den tar i princip bara upp fall som är av betydelse för praxis.

Att börja fundera på huruvida Sverige har ett acceptabelt rättsväsende eller ej hör knappast till arbetsuppgifterna.

Tokiga argument

Assange har, som alla andra, givetvis rätt att överklaga domslut. Men advokaternas alla tokiga argument om det livsfarliga i att lämna över honom till Stockholm avslöjar med all önskvärd tydlighet att rättsystemet utnyttjas för att förhala det oundvikliga så länge som möjligt.

Det har lett till en juridisk cirkus som är ovärdig.

Löjets skimmer

Assange och hans anhängare drar dessutom ett löjes skimmer över sig och Wikileaks med sina utspel om att kvinnorna som anmälde honom för sexbrott egentligen är kontrakterade av CIA.

Så mycket intelligentare det hade varit att infinna sig i Stockholm och låtit sig förhöras. Bevisningen är inte särskilt stark och om nu inte Assange bekräftar kvinnornas version om vad som förekommit i sängkammaren så blir det troligen inget åtal.

Därmed hade saken varit ute ur världen och Assange kunde ha koncentrerat sig på Wikileaks i stället för att sitta i husarest hos någon rik greve och ägna dagarna åt bisarra utspel.

Finns inga vinnare

Det finns inga vinnare i den här historien. De två kvinnorna har utsatts för en häxjakt på nätet, en förtalskampanj som saknar motstycke.

Och Assange har gått från att vara en internetgenerationens Mick Jagger till en sorglig figur som närmast för tankarna till de prilliga figurer som ägnar dagarna åt att bevisa att Elvis ännu lever.

Skjutit sin trovärdighet i sank

Han har skjutit sin trovärdighet i sank, vilket givetvis inte heller är bra för Wikileaks, en viktig organisation som avslöjat hur demokratiska regeringar döljer ren kriminalitet.

Vi skulle till exempel troligen inte känna till amerikanska krigsförbrytelser i Irak som då soldater sköt ihjäl civila från en helikopter om det inte vore för Wikileaks.

Debatten om Assange och kvinnorna skulle sorgligt nog inte ha havererat så fullständigt om folk kunde hålla följande två egentligen enkla tankar i huvudet:

Alla som anmäler ett brott har rätt att bli trodda. Alla är dessutom oskyldiga tills domstol konstaterat motsatsen.

Följ ämnen i artikeln