Renovera för husbehov, rena rama proffsjobbet

Gamla kåkar. Gamla kåkar …

De senaste veckorna har jag ägnat många timmars fritid åt hårt arbete i en gammal kåk på landet.

Det fina, men misskötta huset var en gång i världen bostad åt pigor och drängar och resande timmerhuggare. Enligt förra ägaren. Som också berättade att det var i just denna byggnad som Hugo Alfvén satt och komponerade Midsommarvaka.

En gammal journalistregel säger att man aldrig ska kolla en bra story, eftersom den kan spricka.

Men den där med Hugo Alfvén och Midsommarvaka har jag hört om många kåkar i trakten. Han satt tydligen lite överallt och pillade på partituren. Möjligen drack han kaffegök i köket som jag slitit med de senaste veckorna. Man kan ju alltid hoppas.

Golvet var delvis vattenskadat och bitvis angripet av kryp som ätit små gångar i de grova bräderna. Arbetsbänken var sprucken och sliten, och kaklet ovanför kranar och spis i bedrövligt skick.

Eftersom fläkten inte fungerat så var väggarna belagda med en seg film av stekflott. Hyllorna hade slagit sig, skugglisterna glipade i fogarna, golvsocklarna hade krupit ut från väggarna, skåpluckorna var skitiga, elementen rostiga, plastlamporna spruckna och diskbänken satt lös.

Vad kan man göra?

Jag gick lös med kofoten.

Men hejdade mig när jag burit ut det som var enklast att riva.

En god snickare från ön bredvid kom och tittade. Han sa att jag inte skulle riva för mycket.

– Gamla kåkar, sa han.

– Det blir bara värre ju mer man kollar.

Återstod att kompromissa. Jag sågade ut de sjukaste delarna ur golvet och passade in ersättningsbitar.

Fräste några meter kopia av skugglisten, fixade till socklarna, fäste upp diskbänken, kaklade om det synliga, bytte lampor, eluttag och felmonterad bröstpanel.

Gamla kåkar. Masonit och spån­skivor i väggarna.

Handhuggna golvreglar i olika höjd.

Varierande avstånd mellan golv och tak. Bruk som lossnat. Gjutjärn som spruckit i vedspisen. Inte en ­vinkel rät.

Jag förstår varför en del snickare inte vill jobba med gammalt, det tar mycket längre tid, eftersom man måste medla hela tiden.

Monterar man i våg så kan folk bli sjösjuka.

Man får backa, titta och låta ögat avgöra så gott det går.

En annan snickare kom förbi och repeterade ett slitet ­uttryck. ”Snickaren felar, målaren helar”. Med ­fogspruta, alltså.

Därefter tvättade, spacklade, fogade och målade jag väggar och snickerier: Nu återstår bara golvet, som är nåtat, men ska slipas lite och målas.

Det blir i helgen. Sedan ska jag inte renovera någonting i gamla kåkar på ett bra tag.

Tredagars-fest

År 1894 besökte Hugo Alfvén ett bröllop på Svartnö nära Furusund. Festen varade i dagarna tre, och när den ordinarie fiolspelaren somnat under ett bord tog sommargästen Alfvén över, till de dansande böndernas förtjusning.

Trädagars-fest

Sänksåg med styrskena och verktyg med oscillerande sågblad. Borrande träskruv med torx-huvud, vattenlösligt kraftlim på tub och mdf-skivor som inte slår sig. Där har ni några bra grejer som underlättat för trähantverkare i modern tid.

Följ ämnen i artikeln