Kungens Karin – en jätteskandal

Denna dag år 1568 vaknade stockholmarna med en historisk baksmälla efter det mest skandalomsusade kungliga bröllopet någonsin, följt av en inte mindre skandalomsusad kröning.

Först bröllopet.

Den 4 juli gifte sig kungen, Erik XIV, 35, med sin älskarinna, kvinnan av folket Karin Månsdotter, 17. Brudparet kom inte ensamma fram till altaret utan hade med sig parets tvååriga dotter Sigrid och den sex månader gamla sonen Gustav. Det skulle ­dröja över 400 år innan vanliga svenska brudpar vågade göra så, ta med sina utomäktenskapliga barn till altaret. På kunglig nivå har det aldrig hänt igen.

Så kröningen. Dagen efteråt lät kungen kröna Karin, dotter till en fångvaktare, till drottning av Sverige. Karin är den enda kvinnan av folket som krönts till drottning. Fyra hundra år senare ­gifte sig Carl XVI Gustaf med en icke kunglig person, Silvia, men krönt blev hon ­aldrig.

De flesta av Eriks syskon vägrade delta i festligheterna. Däremot var Karins tre morbröder, bönder från Uppland, närvarande och på kungens bekostnad uppklädda som adelsmän. Då de reste hem fick de med sig tolv tunnor salt från slottets förråd, en för den tiden mycket frikostig gåva. Kungens halvbröder, de blivande kungarna Johan III och Karl IX, var så chockade att de inledde ett väpnat uppror mot Erik, en ­revolt som slutade med att kungen blev avsatt två månader senare. De menade att Erik hade förnedrat sig och dragit vanära över den kungliga familjen.

Bröllopsfesten inleddes redan den 3 juli med en folkfest på Stortorget i Gamla stan. Stockholm hade inte fler än cirka 7 000 invånare, så alla visste vad som hände och alla som kunde sökte sig mot torget och kyrkan. På torget stektes en oxe stoppad med får, gäss, fasaner och höns. Öl och vin serverades ur slottets förråd.

Vid vigseln tågade kungen först mot altaret under en gul tronhimmel buren av unga adelsmän, efter honom kom Karin under en annan tronhimmel. ­Karin bar brudkrona och hade håret utslaget, vilket var chockerande med tanke på att hon bevisligen inte var jungfru längre.

Under Karins tronhimmel kom även hennes dotter Sigrid och sonen Gustav. En kvinna som fött barn skulle bära mössa och brudkrona var något som ­bara jungfrur kunde bära. Anledningen till att barnen fördes fram på detta sätt var att Erik ville få dem erkända som äkta barn och arvingar till tronen.

Karin Månsdotter var uppenbarligen mycket vacker och tidigt mogen, för hon kom redan som 13-åring till hovet, där hon först tjänstgjorde som piga i Eriks halvsyster, prinsessan Elisabets, uppvaktning. Där fick hon öva sig i att tala vårdat och föra sig som man bör i ett hov. Dessutom fick hon lära sig att läsa och skriva.

Då Karin var 14 år fick hon ta hand om Eriks barn med älskarinnan Agda Persdotter. Erik ­hade ett helt harem med fem älskarinnor och deras barn på slottet. ­Karin blev uppenbarligen själv älskarinna då hon var 15 år, för från den tiden hade hon rätt att beställa upp vin från slottets vinkällare.

Hon beställde i genomsnitt två kannor rhenskt vin varje kväll. Hon beställde också dyrbara tyger och lät sy praktfulla klänningar.

Älskarinnorna umgicks med varandra och bodde tillsammans. Snart avancerade Karin till att bli Eriks verkliga ­favorit. Hon följde med honom på hans resor i landet, även till södra ­Sverige då krig med Danmark bröt ut.

Då Eriks mentala hälsa blev sämre var Karin den enda som fick honom lugn. Sommaren 1568 beslöt han sig för att gifta sig med älskarinnan och hon blev drottning av Sverige.

Vid kröningen den 5 juli tågade kungen och drottningen till Storkyrkan praktfullt klädda i violbruna pärlbeströdda sammetsdräkter. Hela vägen från slottet till kyrkan hade ­belagts med specialimporterat rött engelskt tyg.

Framför slottet ­hade rests ett märkligt träd ur vilket strömmade underbar fågelsång. Tydligen hade mekaniska fåglar monterats in i trädet. Då sången hördes rann vin ur en konstgjord brunn intill trädet och alla som ville fick dricka gratis.

Festen pågick hela natten, men då ­hade ­revolt redan ­inletts.

Följ ämnen i artikeln