Skilsmässobrevet lästes upp i rätten – då grät tv-läkaren öppet

Läs brevet – ord för ord

Plötsligt ändrar sig plastikkirurgen Carl Troilius – igen.

Mitt under förhandlingarna vid hovrätten i Malmö säger Troilius att han ska outa alla sina ”kärleksaffärer”, allt som har hänt på hans före detta klinik. Allt sex som han har haft med sina patienter, kollegor och sin personal, fram med det i ljuset.

För det här handlar om frivillig sex, säger Troilius. Och inte om våldtäkter eller sexuellt utnyttjande.

Som det står i de nio anmälningarna mot honom.

Ju mer bevisningen hopar sig, desto mer desperat blir den berömde plastikkirurgen och han kan fortfarande inte fatta att han har blivit anmäld för våldtäkt.

”Jag har suttit och funderat i timmar, dagar och veckor och försökt förstå det här”, berättar han i förundersökningen.

Läkaren Carl Troilius kommer in i sal 1. En man, klädd i svart kostym, vit skjorta och gräddvit slips. Är han på väg till en begravning? Nej, här kommer en man som tänker slåss för sitt liv. För sitt anseende och sin heder.

För bara några månader sedan stod Carl Troilius på toppen av sin karriär. En välbärgad man med status och viss berömmelse. Han ägde Plastikkirurgicentrum i Malmö och ansågs vara en skicklig och kunnig yrkesman. Han reste vida omkring och höll föredrag. Han var gift och hade två vuxna barn.

Och så hade han ju förstås också varit med i den där teve-såpan, där han opererade läppar och bröst och uppträdde i en blommig operationsmössa.

I dag är utgångsläget ett annat.

Carl Troilius liv har fallit ihop som ett korthus.

Han är skandaliserad och vanärad. Han har tvingats sälja sin praktik för en ”spottstyver” och hans fru säger att hon vill skiljas. Han är rädd att han aldrig mer ska kunna utöva

sitt yrke i Sverige. ”Jag har blivit dragen i smutsen av tidningar och teve”, säger han.

Så i dag sitter läkaren Carl Troilius inlåst på häktet i Malmö och skriver på sin egen såpa, på sin egen skruvade såpa.

Och det går undan värre.

Hela tiden hittar han på nya scener och avsnitt. Nya handlingar med nya överraskande slut.

Ja, vad hände egentligen den där kritiska gången i behandlingsrummet, där Carl Troilius har blivit fälld för att ha våldtagit den nu 24-åriga kvinnan?

I tingsrätten har plastikkirurgen hävdat att hans spermier hamnade i den unga flickans underliv därför att han haft spermier på fingrarna. Han hade onanerat på toaletten. Och mitt under laserbehandlingen hade han kliat sig på magen, fått spermier på fingrarna. Som han sedan förde in kvinnans slida.

Nu i hovrätten har Troilius inte helt övergivit sin finger-version, men han har ändå kommit upp med en ny förklaring. Den är: att den 24-åriga kvinnan har haft frivillig sex med honom där på vippstolen i behandlingsrummet. Och det var 24-åringen som hade tagit initiativet, det var hon som drev det hela.

Carl Troilius förklarar sin kovändning så här: ”Jag har varit så säker på utgången, (förklaringen med fingrarna) och så tyckte jag att det var skämmigt att erkänna sexet med 24-åringen.”

Troilius tyckte det var skämmigt, därför att han ”älskar” sin fru och därför att han ville värna om sitt äktenskap. ”Om jag berättade detta, så visste jag ju att det skulle sluta med skilsmässa. Min fru skulle inte acceptera mitt beteende.”

Och se – som genom ett trollslag dyker plötsligt ett sådant brev upp. Ett brev där alla hans farhågor blir besannande. En dag kommer ett handskrivet brev till häktet. Fru Troilius skriver: ”Ja, jag älskar dig fortfarande och vi har haft ett fantastiskt liv tillsammans och vi har två underbara kärleksfulla barn. Men på grund av vad jag fick kännedom om i maj, så går våra vägar nu skilda åt.”

Den våldtäktsdömde läkaren Carl Troilius grät i rätten när skilsmässobrevet lästes upp.

Och i morgon är det dags för nästa avsnitt i såparättegången i hovrätten i Malmö.

Följ ämnen i artikeln