När känslor blir fakta blir vårt uppdrag som viktigast

Kan man egentligen känna vad som är fakta?

En kompis skriver på Facebook att hon blir ­”tokig” där hon väntar på bussen.

”En gubbe står och ondgör sig över klottret på husväggen intill och hur många miljarder kronor som kommunen varje år lägger på klottersanering istället för mat till de gamla”, skriver hon.

Min kompis föreslår att han borde ta reda på hur det faktiskt förhåller sig, att han borde kontakta kommunen och fråga innan han trumpetar ut sina påhittade summor och konsekvenser.

Mannen svarar att han redan vet. Att ”det begriper ju alla att det kostar massvis med pengar och att de gamla inte får äta, det vet ju alla”.

Hon kliver på bussen. Han kliver på bussen. Hon frustrerad. Han förmodligen ­inte det minsta frustrerad.

För han är säker.

För honom räcker det gott så.

Det här är inte enbart förbehållet en busshållplats en tidig höstdag i Gävle.

Det kan lika gärna vara en kandidat till världens mäktigaste ämbete som kommer undan med ett ”jag har läst på internet” och ”jag har hört folk säga”.

Det kan vara höga politiker i Storbritannien som redan dagen efter valet, som resulterade i brexit, erkänner att de kanske slirat lite med faktauppgifterna i valkampanjen för ett EU-utträde.

Och rådgivare nära Donald Trump och höga brexit- kampanjledare hörs säga saker i stil med att ”folk är less på experter och fakta” och komma undan med det.

Hur hamnade vi i ett samhälle där allmänt tyckande, hitte-på och känslor upphöjs till fakta? Där experter och myndigheter inte ses som just experter och mer kunniga än oss andra utan en del i en konspiration?

Det är farligt när det som räknas som fakta ofta bara är en uppfattning. Något som någon känner är sant.

Och när tekniken gjort det lätt för egenkonstruktioner att cirkulera med en hastighet som bara för några år sedan var helt otänkbar - och där konsekvenserna kan bli enorma i och med spridningen.

Det innebär att journalistiken aldrig varit viktigare. Att vår uppgift att spegla, granska och redogöra för hur det faktiskt förhåller sig aldrig varit mer nödvändig. Vi ska fortsätta vara en motpol mot fördumningen, mot polariseringen och mot indoktrineringen.

Journalistikens uppdrag har aldrig känts mer relevant och nödvändigt.

Följ ämnen i artikeln