Alla kungabarnen säger nog upp sig

Politik i veckan med Lena Mellin

utan rättigheter Prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria har redan börjat revoltera mot Sveriges grundlag, som förvägrar dem rättigheter andra svenskar har.

I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna räknas individens grundläggande rättigheter upp.

Men de gäller inte kronprinsessan Victoria. Hon får inte välja tro. Hon får inte gifta sig med vem hon vill. Hon måste fråga pappa om lov för att åka utomlands.

99 dagar före bröllopet är det möjligen fel tillfälle att diskutera monarkin. Landet går i rojalistisk yra och alla ser fram emot festen.

Men om man ändå gör det så måste svaret bli att den spelat ut sin roll. Inte som nationell symbol. Inte som glamourskapare. Inte som samtalsämne. Men som mänsklig företeelse.

Enligt artikel 16 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, antaget 1948 när kungen var två år, har vuxna kvinnor och män rätt att bilda familj ”utan inskränkning”.

Men den rätten har inte kungabarnen – i alla fall inte om de vill behålla rätten till tronen. I successionsordningen, en av grundlagarna, slås fast att de måste be både kungen och regeringen om lov.

Enligt artikel 18 i samma deklaration är religionsfrihet en rättighet. Men det gäller inte kungahuset – i alla fall inte om de vill behålla prins- eller prinsesstiteln.

Enligt grundlagen har man förverkat rätten till tronen om man inte bekänner sig till ”rena evangeliska läran” som den tolkas i Augsburgiska bekännelsen från 1593.

I artikel 13 slås fast att alla har rätt att lämna sitt land – och att återvända. Men inte Victoria. Tronarvingen får enligt grundlagen inte åka utomlands utan att be kungen om lov.

Frågan är inte om revolten kommer. Den har börjat.

På kungens farfars tid gifte sig kungligheter med andra kungligheter. Farfar själv valde prinsessor, hans bror en rysk storfurstinna. Det tredje syskonet dog ung i spanska sjukan och hann aldrig till altaret.

Men redan i nästa generation hade uppluckringen inletts. I kungens pappas syskonskara fanns fyra pojkar och en flicka. Tre av dem valde ickekungliga partners.

Sigvard och Carl Johan blev grevar. Men prins Bertil fick, 64 år gammal, till sist kungens tillstånd att kliva ut ur garderoben och gifta sig med gamla flamman Lilian. Med bibehållen titel.

Det ställs höga krav på kungligheterna. Omänskliga krav, enligt FN.

En gissning är att monarkin inte avskaffas. Den avskaffar sig själv. Till slut kommer prinsarna och prinsessorna vägra. De säger, under odramatiska former, upp sig.

Veckans citat

Män beundrar gärna duktiga kvinnor. Bara dom inte är i samma bransch.

Skådespelerskan Sickan Carlsson slår huvudet på spiken.

Politiker tänker på nästa val, statsmän på nästa generation.

Den amerikanske prästen och författaren James Freeman Clarke, död 1888, förstod redan då.

Följ ämnen i artikeln