Erik XIV blev uppgrävd – och styckad

För någon vecka sedan stals kopior av riksregalierna från Erik XIV:s sarkofag i Västerås domkyrka, några dagar senare hittades de stulna dyrbarheterna i två sopsäckar i ett dike utanför Västerås. Antagligen insåg tjuven att bytet inte gick att sälja och eftersom en del var av trä gick det heller inte att smälta ner.

Den sorgliga stölden påminner ännu en gång om Erik XIV:s tragiska öde. Kungen var den förste Vasasonen som ärvde kronan och kröntes i en ceremoni som var den största och mest påkostade i svensk historia. Det var för den kröningen 1561 som vår nuvarande krona, spira, riksäpple och nyckel tillverkades av en nederländsk guldsmed i Stockholm.

Erik var en ståtlig och intelligent man, vår ende renässansfurste, mångsidigt begåvad, språkkunnig. Han var en skicklig konstnär, han har bland annat ritat Sveriges första kända landskapsbild. Han sjöng och spelade luta och komponerade åttastämmig musik.

Men han bar på ett sjukt arv från både Vasasläkten och från modern, Katarina av Sachsen-Lauenburg. Erik hade perioder då han var klart sinnesrubbad, men han hade åratal av fullständig klarhet då han var en briljant statsman med goda kun­skaper i samtida europeisk politik.

Hans frieri till drottning Elisabeth I av England och hans försök att fria till tre-fyra andra europeiska prinsessor var led i en fullt realistisk, utrikespolitisk och handelspolitisk plan, något som hans största motståndare, släktingarna inom högadeln och sentida historiker, på alla sätt försökt smutskasta och sned­vrida.

Hans politiska planer kolliderade även med broderns, den blivande Johan III:s ambitioner. Bröderna förde en maktkamp på liv och död, Erik lät spärra in Johan på Gripsholms slott.

Erik gifte sig med sin älskarinna, bondflickan Karin Månsdotter med vilken han då redan hade dottern Sigrid.

Paret fick ytterligare tre barn. Den 17-åriga Karin kröntes till Sveriges drottning i Stor­kyrkan i Gamla stan.

Kort efteråt avsattes Erik i en revolt ledd av hans yngre bröder. Johan blev kung och höll storbror Erik fängslad i åtta år i flera olika slott i Sverige och Finland innan han plötsligt avled, 43 år gammal, på Örbyhus i Uppland 1577. Han lades i en enkel furu­kista under golvet i Västerås dom­kyrka. Men han fick inte vila i frid. Redan på 1600-talet kom de första ryktena: Blev Erik förgiftad med ärt­soppa?

Gustav III, som ville vårda den svenska historien, lät köpa en dyrbar sarkofag av Carraramarmor. Den skulle Erik ha, ansåg kungen.

Erik grävdes upp 1782 och pressades ner i sarkofagen. Det var inte lätt för han var för lång, alltså kapades hans ben. De avhuggna fötterna lades vid sidan av skelettet i sarkofagen.

Gustav hämnades på Johan, som ju tagit kronan från Erik, genom att ta begravningsregalierna från Johan III:s pampiga gravkor i Uppsala dom­kyrka och lägga dem i Eriks kista i stället, för att markera att där ligger en krönt kung.

År 1958 öppnades sarkofagen och kungens kvarlevor undersöktes med modernaste teknik. Forskarna ville ha svar på frågan: Blev Erik förgiftad med arsenik, som det påståtts i tre hundra år?

Svaret var ja! Han hade så mycket arsenik i kroppen att det inte kunde ha kommit enbart från textilierna i kistan. Kungen förgiftades på order av Johan III som hela tiden fruktade fritagningsförsök som kunde leda till revolt och statskupp. Där­emot gick det inte att bevisa att ärt­soppa blev kungens sista måltid.

Stölden i Västerås domkyrka visar hur utsatta våra historiska klenoder är, ofta förvarade helt utan larm och säkerhetsarrangemang.

Erik grävdes upp 1782 och pressades ner i sarkofagen. Det var inte lätt för han var för lång, alltså kapades hans ben. De avhuggna fötterna lades vid sidan av skelettet i sarkofagen.

Sveriges riksregalier …

... finns bevarade i Skattkammaren på Stockholms slott. Eftersom Stockholm inte drabbats av krig och plundring på 500 år är Skattkammarens samlingar unika och bland de bäst bevarade i världen. Där finns även Gustav Vasas rikssvärd och alla kronor som gjorts för prinsar och prinsessor.

Drottning Lovisa Ulrika...

... lät sprätta loss 44 briljanter från sin krona för att pantsätta dem utomlands. Hon ville bekosta ett kuppförsök med pengarna. Stölden avslöjades, stenarna fördes tillbaka till Sverige och sattes tillbaka i kronan som i dag är en av de vackraste i Skattkammaren.

Den sista kröningen...

... i Sverige den 12 maj 1873 blev en sorglig historia i iskallt vårregn. Det krönta och smorda kungaparet plaskade fram i all sin prakt på en blöt röd matta från kyrkan till slottet. Damernas släp drogs genom vattenpölarna och innan kröningsmåltiden kunde ätas fick många damer klippa av den blötaste delen av klänningarna.

Följ ämnen i artikeln