Mejla

Wolfgang Hansson

Hon visar att det finns hopp – trots allt

Publicerad:
Uppdaterad:
Mot alla odds valdes Zuzana Caputova till president i Slovakien.
Foto: Petr David Josek / AP
Mot alla odds valdes Zuzana Caputova till president i Slovakien.

KOLUMNISTER

I den högerpopulistiska våg som sköljer över Europa inför EU-valet krymper den politiska mitten. Demokratin är satt under hårt tryck. Nynazister tar plats i vissa parlament.

En mörk bild tornar upp sig för framtiden.

Men det finns ljusglimtar. Det finns de som går mot strömmen.

Slovakien tillhör de före detta östeuropeiska stater som de senaste åren allt mer fjärmat sig från västerländsk demokrati och återgått till den typen av maffiastyre som rådde före Berlinmurens fall då den delen av kontinenten var en del av Sovjetunionens kommunistiska imperium.

I presidentvalet i april i år utgick de flesta ifrån att en representant för den korrupte före detta premiärministern Robert Ficos högerpopulistiska parti skulle vinna. Samme Fico som vägrat godkänna EU:s fördelning av flyktingar och som agerat för att försvåra utredningen av ett mord på en undersökande journalist och dennes flickvän.

En annan av kandidaterna som låg bra till, om än utan segerchans, var ledaren för Vårt Slovakien, ett parti som av många beskrivs som nynazistiskt och där våld mot invandrare och romer är del av den politiska ideologin.

I den miljön kändes det osannolikt att en liberal, kvinnlig kandidat ens skulle ha en chans.

Foto: PETR DAVID JOSEK/TT
Zuzana Caputova blir Slovakiens första kvinnliga president.

Tolerans och sanning

När valet var över stod Zuzana Caputova överraskande som överlägsen segrare, en 45-åriga ensamstående tvåbarnsmamma. Hon representerar ett liberalt parti som står för värderingar som i Slovakien och många andra länder alltmer verkar tillhöra en svunnen tid, som tolerans, sanning och medmänsklighet.

Hon blev vald trots att hon nästan inte har någon politisk erfarenhet och trots att hon ställdes mot en toppdiplomat från regeringspartiet. Caputova är jurist och blev känd när hon kämpade mot en illegal soptipp i sin hemstad och vann efter 14 år.

På många sätt representerar hon en liten strimma hopp i den annars mörka bild som tornar upp sig framför allt i östra Europa. Caputovas seger visar att det går att motverka de auktoritära, nationalistiska och högerextrema krafterna som annars har så stark vind i seglen.

Foto: PETR DAVID JOSEK/TT
Zuzana Caputova, 45, är jurist och ensamstående tvåbarnsmamma.

En viktig faktor som bidrog till att hon blev vald är mordet på Jan Kuciak och hans fästmö förra året. Kuciak höll på att undersöka ekonomisk korruption med kopplingar till staten. Reaktionen från allmänheten på morden blev så stark att premiärminister Fico tvingades avgå. Årsdagen av morden inträffade strax före valet och satte nytt fokus på korruptionen i landets topp.

Inga högerpopulister

Caputovas valseger visar att det även i Viktor Orbans nationalistiska Östeuropa går att bli vald om man bekänner sig till liberal demokrati av västerländskt snitt.

I tre europeiska länder – Malta, Irland och Portugal – sitter inga högerpopulister i de nationella parlamenten och inga ser ut att komma in efter valen till EU-parlamentet.

Vissa gemensamma nämnare finns men det är samtidigt svårt att dra slutsatsen att det finns en särskild medicin som biter på högerextremister.

I alla tre fallen har en mycket stor del av befolkningen en positiv uppfattning om EU. Man anser att landet utvecklats mycket tack vare medlemskapet i unionen och bidragen från Bryssel till vägar och annan infrastruktur.

Positiv till invandring

I Malta och Irland har en klar majoritet en grundmurad positiv inställning till invandring som inte ändrats trots flyktingströmmen 2015. Bortsett från sina gamla kolonier i Afrika och från Brasilien har Portugal ingen stor invandring. Majoriteten av de som kommer talar portugisiska och integrerar sig snabbt i samhället.

Länder som är ovanliga undantag i dagens mörkblå Europa men bidrar till bilden av att det finns hopp trots allt.

De som oroar sig för väntade högerpopulistiska framgångar i valet bör också betänka att dessa partier fortfarande är i minoritet. De kan möjligen lägga käppar i hjulet för ett framgångsrikt EU men inte styra. Inte än i varje fall.

LENA MELLIN GUIDAR DIG INFÖR EU-VALET

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE