Utan Kristersson hade Åkesson slutat

I stället fick han sin bästa tid

Åkessons makt bygger på Kristerssons svaghet, skriver Lena Mellin.

Jimmie Åkesson är troligen Sveriges mäktigaste politiker.

Det kan han tacka Ulf Kristersson för.

Utan honom hade SD-ledaren slutat som partiledare.

I stället fick han sitt hittills bästa år.

På tisdag är det ett år sedan Ulf Kristersson (M) valdes till statsminister. Dagen därpå presenterade han sina ministrar som nu kan dela på en ettårstårta.

En som inte kom in i regeringen trots att han påstod sig vilja det, var Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson.

Ändå är det han som är regeringssamarbetets store vinnare. Likt en lejontämjare snärtar han med piskan och får som han vill.

Genom samarbetet med Ulf Kristerssons (M) minoritetskoalition har Jimmie Åkesson etablerat Sverigedemokraterna som den centrala politiska kraften i svensk politik. Det är inte mycket som rör på sig utan att de haft ett finger med i spelet.

Åkessons makt bygger på Kristerssons svaghet. Regeringen har stöd av 29 procent. Kristersson skulle inte vara statsminister utan Åkessons 20,5 procent av väljarna.

Händelseutvecklingen, det eskalerande gängvåldet, har dessutom spelat Åkesson och hans Sverigedemokrater i händerna. De hetaste politiska frågorna har legat på eller mycket nära deras mammors gator – brott, straff och integration.

Den ekonomiska krisen har drabbat de flesta. Men inte SD. De har kunnat träda fram som plånbokens bästa vänner. Sänkt bensin- och dieselskatt, rekordsänkning av reduktionsplikten, sänkt skatt på folkhemsdrogen snus och slopad skatt på plastpåsar. Den senare hade alla glömt bort – men en sverigedemokrat glömmer aldrig en oförrätt.

 
Genom att stå utanför regeringen befinner sig Sverigedemokraterna i den bästa av världar. De slipper det tunga ansvar det medför. De behöver bara peka på Tidöavtalet och ställa krav. Maktens boning kan vara behaglig men rummet näst intill kan vara ännu skönare.

Utanförskapet, som i hög grad bara är en formalitet har också inneburit att partiet sluppit fläckas av de många turerna kring och den tafatta hanteringen av Natoansökan. Utrikespolitiken sköts i Sverige av regeringen, riksdagens inflytande är begränsat. Den ingår inte heller i Tidöavtalet.

Åkesson har inte ens behövt saka personer för att slippa grus i maskineriet. När Richard Jomshof (SD) kallade profeten Muhammed för bland annat massmördare krävde en högröstad kör att han skulle lämna uppdraget som ordförande i riksdagens justitieutskott.

Men Åkesson stod emot och Kristersson sade lamt att han inte kunde lägga sig i vilka företrädare olika partier valde att representera dem.

 
Priset för SD:s och Jimmie Åkessons avgörande inflytande har varit lågt. Före valet sade Ulf Kristersson att de inte kunde sitta i en regering på grund av sina utrikespolitiska ställningstaganden.

Men EU-motståndet har tonats ner och i Natofrågan bytte partiet helt sonika fot. Från starkt motstånd till ett ja. Högre betalningar än så har SD inte behövt kosta på sig.

Att sitta i regering brukar betyda sämre förtroendesiffror för partiledaren och lägre stöd för partiet i fråga. Men inte heller det har drabbat dem i högre grad.

Jimmie Åkessons förtroende ligger i dag på samma nivå som i oktober förra året enligt Aftonbladet/Demoskop. Då hade 39 procent stort eller ganska stort förtroende för honom, nu 38 procent. Ulf Kristersson har under samma period tappat tio procentenheter till 34.

När det gäller partisympatier ser det lite annorlunda ut. Enligt Demoskop är partierna jämstora. Men SD har tappat 0,9 procentenheter sedan valet medan M ökat med 0,4.

Det näst bästa året i Jimmie Åkessons politiska liv var 2010 då han tog sitt parti in i riksdagen. Det bästa är alltså de senaste tolv månaderna då han styrt och ställt med sin lejonpiska.

 
Vid ett möte med politiska journalister i veckan avslöjade Åkesson att han nog slutat som partiledare om valutgången lett till att de fortsatt harva som tidigare – utan något inflytande att tala om. Nu kände han sig däremot väldigt taggad.

Men det betyder inte att han är nöjd. Siktet är inställt på att SD ska vara ett regeringsparti efter valet 2026. Mycket vill ha mer även om ansvaret riskerar att göra tillvaron mindre bekväm.


TRE SPANINGAR

  1. Nyårsafton nästa år har stora chanser att bli en historisk dag. Då stängs delar av Stockholms city av för bilar som går på bensin eller diesel. Dålig luft är motivet. Den ökande elanvändningen är bra för miljön men dålig för regeringen som ännu inte skaffat sig en elektrifieringsplan.
  2. För drygt ett år sedan saboterades gasledningen Nordstream i Östersjön. Nu är det dags igen, en gasledning mellan Finland och Estland tappade tryck efter en mindre explosion i området. Finlands president har larmat Nato. Ledningen kommer vara avstängd i flera månader Vad är det som händer?
  3. Mer än en fjärdedel av landets bibliotekarier har fått synpunkter, eller till och med hot, på grund av vilka böcker de exponerar eller tillhandahåller på sitt bibliotek. Undersökningen gjordes av organisationen DIK. Det handlar mest om böcker om rasism och htbqi. Bisarrt.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.