Maktskifte i Botkyrka väntas i dag

Det ser ut att bli maktskifte i Botkyrka.

I dag presenteras en ny allians led av Moderaterna, erfar Aftonbladet.

Det har nog inte undgått många att det har rått en politisk cirkus runt Socialdemokraterna i Botkyrka det senaste året. Partiet som har styrt kommunen sedan 1994 är lokalt i upplösningstillstånd.

Inte heller är det okänt att Moderaterna i kommunen efter all turbulens och socialdemokratiskt massavhopp har sonderat terrängen för att ta över makten.

I dag tillkännages att en nybildad konstellation tänker försöka rösta bort det nuvarande styret.

Den nya alliansen leds av Moderaterna, som med sina 10 mandat är kommunens näst största parti.

I denna koalition ingår även Centern, KD, det lokala Tullingepartiet – och de politiska vildar som har hoppat av Socialdemokraterna.

De får tillsammans 34 av de 75 mandaten. Ingen majoritet, men det har inte heller det nuvarande styret.

Försöket till maktövertagande kommer att presenteras vid en presskonferens i dag. Efter det går ett så kallat ledamotsinitiativ om ett extra kommunstyrelsemöte iväg.

För att stoppa maktövertagandet måste Socialdemokraterna och deras samarbetspartier Liberalerna och Miljöpartiet bilda en enad front med ytterkanternas Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Nyans.

En sådan allians framstår dock i praktiken som närmast omöjlig.

Ordförande i det nya styret blir Stina Lundgren, M. Vice ordförande blir Marcus Ekman, gruppledare för de avhoppade socialdemokraterna.

Att de moderatledda förhandlingarna har tagit så lång tid beror enligt Aftonbladets källor i allt väsentligt på KD.

Att få med sig Centern, som för ett par månader sedan sparkades ut ur den styrande alliansen, var av lätt insedda skäl inga problem.

Svårare var det med KD. Partiet, som också har ingått i i den majoritet som leder Botkyrka, tvekade länge innan sida byttes.

– Vi behövde försäkra oss om att det nya styret kunde ha ett fungerande samarbete. Delar av den här konstellationen har inte funnits tidigare, säger en källa inom KD.

– Partiet har på riksnivå hållits informerat under den här resans gång. Men att vi nu gör så här är helt och hållet ett lokalt beslut.

Följ ämnen i artikeln