Wetterstrand – då ser alliansen rött

RÖSTMAGNETEN Alliansen har hittat sin huvudfiende inför valet. Den som ska mosas är miljöpartiets Maria Wetterstrand.

De rödgröna lyfter fram henne.

Alliansen vill mosa henne.

Sveriges hetaste politiker just nu är Maria Wetterstrand.

I morgon är det 1 maj och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tågar segervisst under banderoller med krav på mer rättvisa och solidaritet.

Men den som ska se till att de i höst bildar regering tillsammans med Miljöpartiet demonstrerar inte. Maria Wetterstrand tillbringar helgen hos maken i Finland.

Veckan före arbetarrörelsens stora högtidsdag, och de rödgrönas budgetalternativ på måndag, har varit en utspelsfest utan motstycke.

Planterade nyheter i stora medier, debattartiklar, hastigt utlysta presskonferenser. Aktivitetsnivån har legat farligt nära ADHD-gränsen.

Men även i denna korseld har huvudpersonen varit frånvarande. Det är, med vissa undantag, Moderaterna och Socialdemokraterna som bankat på varandra. Bang, bang, bang.

Det finns ett gott skäl till det. Och det stavas balans.

Sedan hösten 2006 är de tre rödgröna partierna större i väljarbarometrarna än regeringen. Sedan mer än ett halvår tillbaka beror det på Miljöpartiet vars stöd har mer än fördubblats sedan valet.

Man skulle kunna förledas att tro att det leder till att rödgröna försöker utnyttja Maria Wetterstrand maximalt. Men det går inte, då rubbas balansen.

Mona Sahlin är statsministerkandidaten och representerar det största rödgröna partiet. Alltså måste hon synas mest de situationer som är viktigast.

Även i Miljöpartiet är balansen viktig. Partiet har ett kvinnligt och ett manligt språkrör och båda ska i jämställdhetens namn synas lika mycket. Något annat är det inte tal om.

Alltså framträder Wetterstrand lagom mycket.

Alliansen vill mosa Maria. Utan henne ökar vinstchansen rejält. Men även för dem gäller det att balansera. Att ge sig på en duktig kvinna, som hälften av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för, kräver finess.

Redan i riksdagens partiledardebatt i januari sparade statsminister Fredrik Reinfeldt talartid för att få möta Wetterstrand. Han klarade det ganska bra. Men i en debatt Aktuellt i torsdags åkte finansminister Anders Borg på storstryk.

Nu gör moderaterna ett nytt försök att komma åt Wetterstand. De rödgröna kallas från och med nu för ”vänsterpartierna”.

– Mycket medvetet, erkänner partisekreterare Per Schlingmann (M).

Men funkar det? Det återstår att se.

Veckans citat

Vi tycker att ledningen valt att fila av udden för att framstå som ett lite harmlöst parti.

Kävlinges Kenneth Sandberg hoppar av Sverigedemokraterna som han tycker blivit för mesiga.

Rättvisa är viktigt. Det är viktigt för oss och det är viktigt för väljarna.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann sätter ner foten.

Följ ämnen i artikeln