Lena Mellin: 6 fallgropar för nya regeringen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-10-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fredrik Reinfeldt rider just nu på en framgångsvåg.

Men snart väntar vardagslunken.

Här är blindskären som den nya regeringen tvingas navigera sig runt.

1. Jobben. Står överst på dagordningen för den nya regeringen. De har inte mer än drygt ett år på sig att visa resultat.

Det är ett tufft schema. Sysselsättning är inget man får fart på genom att trycka på en knapp. Det tar tid.

2. Ekonomin. Av allt att döma når konjunkturen sin topp i år. Den nya regeringen tvingas alltså administrera en ekonomi som saktar in.

Det är alltid besvärligt. Men extra jobbigt är det när man har en massa vallöften att förverkliga.

Livsfarliga siffror

3. Alliansen. De fyra borgerliga partierna är mer samtrimmade än någonsin. Partiledarna är så sams, så sams. De har gått till val på ett gemensamt valmanifest och deras riksdagsgrupper är fyllda av människor som är glada över att ha vunnit valet.

Men en koalition är en koalition. För att sammanhållningen ska bestå krävs att alla upplever att de vinner på samarbetet.

Testet kommer om opinionssiffrorna går ner kraftigt för något eller några partier. Då kommer kraven på att partiet syns och märks mer. Livsfarligt för en samlingsregering som vill hålla sams.

4. EU. Göran Persson var den till tjänsteåren näst äldste regeringschefen i EU. Fredrik Reinfeldt blir den färskaste. Det kommer att ta några år innan han har något som liknar Perssons kontaktnät.

Samtidigt befinner sig EU i en brytningstid. Man saknar framtidsprojekt och i tävlingen med USA om att bli världens mest konkurrenskraftiga ekonomi ligger Europa hästlängder efter.

En svår motståndare

5. Oppositionen. Socialdemokraterna kommer att slicka såren efter valförlusten ett tag till.

Men i mars får Sveriges största parti en ny ordförande. Samtidigt kommer partiet att förnyas.

Om ett par år möter Fredrik Reinfeldt med stor sannolikhet en renoverad och revanschsugen socialdemokrati. Det kan bli en svår motståndare - särskilt om ekonomin sviktar.

6. Vallöftena. Den borgerliga alliansen gick till val på förändring. Men det tar tid. Vissa av vallöftena kommer det ta lång tid att infria. Exempelvis ser det ut att dröja två år innan arbetsgivaravgifterna slopas för vissa tjänsteföretag, en av grundpelarna i alliansens jobbpaket.

Har väljarna förståelse för att det tar tid? Det återstår att se.

Fler artiklar

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln