Alliansen har stora problem

Just nu är det mycket svårt att se att Alliansen ska kunna nå målet, en tredje valseger.

De rödgröna partierna, har trots inre splittring, ett mycket stabilt övertag i opinionen

I övermorgon är det exakt fyra månader kvar till riksdagsvalet. I förra valet bytte 17 procent av väljarna parti och 10 procent väntade ända till valdagen innan de bestämde sig.

Osäkerheten är alltså mycket stor, den som prognostiserar valresultatet just nu löper mycket stor risk att ha fel.

Men även med det i åtanke har Alliansen stora problem. I dagens mätning från Aftonbladet/United minds skiljer det hela 18 procentenheter mellan dem och de tre rödgröna partierna.

Socialdemokraterna är ensamt större än de två allianspartier som enligt den här mätningen skulle klara riksdagsspärren, Moderaterna och Folkpartiet.

För drygt en vecka sedan gick Alliansens partiledare till våldsamt angrepp mot Socialdemokraterna och Stefan Löfven. De anklagade honom, med rätta, för att inte ha ett förberett regeringsalternativ och att det skulle skapa samma problem som den borgerliga regeringen på 1970-talet som sprack två gånger.

Det är Alliansens vassaste ­vapen mot Stefan Löfven. I praktiskt taget alla sakpolitiska frågor ligger de så nära varandra att det kan vara svårt för väljarna att se skillnaderna.

Det handlar inte om man ska låta bli att satsa på innovation. Det handlar om hur. Det handlar inte om man ska ha betyg i grundskolan. Utan från vilken årskurs. Det handlar inte om unga ska driva omkring när de blir arbetslösa. Utan om hur ­Arbetsförmedlingen syssel­sätter dem.

Därför skjuter Alliansen in sig på hur Stefan Löfven tänkt sig regera landet. De har en väloljad gemenskap som regerat ihop i snart åtta år. Han har ett parti som i den här mätningen samlar nära 35 procent av väljarna. Det räcker inte för att bilda regering.

Alltså måste Stefan Löfven planera för en koalition. Varken Miljö- eller Vänsterpartiet kommer att agera stödpartier igen, som de gjorde under Göran Perssons sista regeringar. Nu är det antingen regering eller ­opposition som gäller för båda.

Det innebär att väljarna inte kommer att veta vilken politik som gäller efter valet, om två, ­eller tre rödgröna partier bildar regering tillsammans. Det blir en i förväg okänd kompromiss mellan de inblandade partiernas valmanifest.

Riksdagen öppnar några veckor efter valet och då ska regeringsförklaringen läsas upp (den går att skjuta på) och regeringens presenteras. Därefter är det två veckor tills budgeten ska läggas på riksdagens bord. Den eventuella regeringsförhandlingen måste alltså gå fort och då riskerar det som alltid allt bli lite fel.

Alliansens skarpaste vapen mot Socialdemokraterna och Stefan Löfven är detsamma som Socialdemokraterna brukade använda mot de borgerliga partierna. Räcker det?

Självfallet inte. För det första har ingen någonsin vunnit val med ett enda argument. För det andra vill väljarna, som även väger in regeringsduglighet i sin valhandling, framför allt veta hur framtidens utmaningar ska tacklas.

Winston Churchill röstades bort sedan de allierade vunnit andra världskriget. Göran Persson röstades bort mitt i en dånande högkonjunktur. Tacksamhet är inte väljarnas bästa gren. De kräver ett attraktivt framtidspaket.

Följ ämnen i artikeln