Farligt när journaler hamnar i fel händer

Gång på gång avslöjas slarv inom sjukvården med patientjournaler som hamnat på drift.

Det var en skandal redan för tio år sen, när en man hittade en uttjänt sjukhusdator på en soptipp på Orust. Datorn kom från Uddevalla sjukhus. Den innehöll filer med känsliga, sekretessbelagda uppgifter om nära 2 000 patienter! Några år senare hittade personalen på landstinget i Jönköping, av en slump, hundratals patientjournaler i ett skåp i landstingets möbelförråd. Journalerna kom från en vårdcentral.
Den största skandalen är ändå den som avslöjades i Stockholm häromdan. Tre miljoner patientjournaler på Karolinska universitetssjukhuset hade under åtta månader 2012-2013 legat helt oskyddade i sjukhusdatorerna. Förklaringen var att servern, som journalerna förvarades på, av någon mystisk anledning saknade brandvägg. Journalerna var i månad efter månad exponerade mot internet. Vem som helst kunde gå in och läsa och få information om patienternas hälsostatus, trots att det är ett axiom att sjukjournaler ska skyddas av den hårdaste sekretess. I teorin ja, men tydligen inte i praktiken.

Att journalsystemet inom Stockholms landsting till yttermera visso bär namnet ”Take care” är i sig ett hån.

Spår av intrång har också påträffats i datasystemet även om det förnekas av landstingsledningen. Den har inte heller brytt sig om att polisanmäla händelsen.

En del tycker kanske att det inte är så farligt att tre miljoner patientjournaler ligger öppna för insyn. Men farligt är precis vad det är. Det är omoraliskt och integritetskränkande att utsätta människor för risken att deras journaler kan läsas av helt ovidkommande personer. Min sjukdom är min och ingen annans. Min kropp är min och ingen annans.
Det verkligt allvarliga ligger i att information om patienters hälsotillstånd kan utnyttjas av starka och mäktiga intressegrupper. Jag tänker i första hand på försäkringsbolagen. Om ett försäkringsbolag har fått tillgång till din sjukjournal och vet mer om din hälsa än kanske du själv, så riskerar du att bolaget nekar dig att teckna en sjukförsäkring eller en livförsäkring, om bolaget gör bedömningen att du snart ska dö. Då skulle bolaget tvingas att betala ut pengar och det måste ju undvikas. Försäkringspengar är inte till för att utbetalas. Det har ni väl märkt när ni ombetts att läsa det finstilta. Så försäkringsbolagen har mer än några andra intresse av att veta hur sjuk du är.

Även läkemedelsföretagen kan ha nytta av att veta hur du har medicin­erats och om medicinen varit effektiv. Sedan har vi hela det växande hälsokostgeschäftet, naturmedicinmånglarna och alla slags kvacksalvare.

Får de information om din hälsostatus så kan de omedelbart bombardera dig med humbugerbjudanden om under­mediciner som ger dig evigt liv.

Och hur lätt är det inte att gå på detta, när allt handlar om att överleva.

Veckans fars

Så kallade sedvanligt välunderrättade källor påstod häromdan att den nye påven Franciskus blev avlyssnad av amerikanska NSA under veckorna fram till påvevalet. Jag tycker att det här med NSA:s avlyssning håller på att bli riktigt underhållande, ja en fars att dagligen skratta åt. Samtidigt förstår jag varför NSA avlyssnade just påven. Vem har inte i alla tider gått och drömt om att få veta vad påven egentligen pratar med Gud om, när de snackar med varandra i telefon?

Fy Pernilla!

Pernilla Wahlgren.

Den annars så präktiga Pernilla Wahlgren har nu avslöjat att hon inte står näthatarna långt efter när det gäller att förolämpa andra. I tv-programmet ”Bergs bärbara talkshow” ska Pernilla ha kallat Kikki Danielsson för ”den jäkla fittan” och ”jäkla kärring”. Inga vackra ord precis. Det konstigaste är att Pernilla är så upprörd över en händelse 1985 (!) när Kikki slog Pernilla i Melodifestivalen. Kikki hade efteråt tagit på sig likadana spetshandskar som Pernilla Wahlgren. ”Hon snodde min stil”, säger Pernilla ilsket i dag. Kära Pernilla, var lite ödmjuk. Tänk på hur bra det har gått för dig, framgångar som Kikki aldrig fick.

Följ ämnen i artikeln