Snart är löpningen dyrare än hästpolo

Skeppsmäklaren suckade tungt vid sitt skrivbord. Nu kunde det inte fort­sätta längre.

Han hade börjat springa för några år sedan och mer eller ­mindre tvingat sina yngre släktingar att göra detsamma.

– Man mår bra av att jogga, sa han. Och fortsatte med att han hade­ deltagit i olika löpningar i hamnstäder över hela världen. Nu skämdes han å våra vägnar.

– Vi kan inte ha tjocka gubbar här i kvarteret. Om ni inte börjar jogga nu så tvingas jag gå på era begravningar.

Detta hände i vintras. Det var jag och en bogserbåtskapten som var tjocka.
 

Skeppsmäklaren anmälde oss till Midnattsloppet som går i morgon i Stockholm.

Vi köpte springskor med dubbar eftersom det var halt. Och klockor med satellitantenn och pulsmätare och registrering av farten under hela löpsträckan så att man kan studera den i efterhand i datamaskinen. Samt skaffade trikåer i modernaste ­material. Rätt verktyg är halva jobbet. Springning är numera en svindyr materialsport. Fortsätter utvecklingen blir det snart billigare med hästpolo.

När vi väl kom till skogen var det en massa skidåkare i vägen som gnällde för att vi trampade i deras löjliga spår. Vi knatade på en bit. Och promenerade rätt mycket eftersom det tog emot i högre farter.

Tredje gången vi sprang ringde polisen. En medborgare hade sett oss kliva ur en bil och trott att ­bilen var stulen eftersom vi bar träningsoveraller och såg skumma­ ut i mörkret.

Nästa gång lufsade vi sju kilometer. Rekord. Men bogserbåtskaptenen blev så pass skadad att han inte kunde gå ordentligt på flera veckor.
 

Själv hade jag redan börjat tröttna på hela projektet. Om man inte räknar simning så finns inget tråkigare än att springa. Jag höll mig undan från skeppsmäklaren halva våren och hela sommaren. Bogserbåtskaptenen - i normala fall en bullrig karl - låg också ­väldigt lågt.

Jag ringde skeppsmäklaren i förrgår och sa att det bara var två dagar kvar, att jag befann mig i en formsvacka och inte kommer till Mid­nattsloppet och att han kunde ge startnumret till någon annan människa med sämre­ omdöme.

Bogserbåtskaptenen hade ­redan lämnat ett liknande besked, med hänvisning till ett mindre ­kirurgiskt ingrepp som hade råkat dra ut ovanligt mycket på tiden.

Skeppsmäklaren tjatade om våra­ begravningar.

- Ta det lugnt, sa jag. Spring loppet du, i lugn och ro. Vi är med dig hela vägen i tankarna. Så kommer vi igen nästa år, då finns mer utrustning att köpa. Det ­gäller bara att gå ut stenhårt med träningen och sedan öka…

Följ ämnen i artikeln