"Logdans i Kåtböle" gör sommarlivet värt att leva

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-01

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sommarens bästa läsning är varken Aftonbladet, Liza Marklund, Dr Phil eller sextestet i Vecko-Revyn. Det är Björklövet, en tidning som utan avsikt lyckas fånga in och spegla allt som hör den svenska sommaren till.

Björklövet ges ut av en viss Rolf Bergstedt och distribueras gratis över hela norra Bohuslän. Den är full av billiga annonser, full av sommarens magi. Björklövet är de små och stora drömmarnas marknad. Här finns mäklarnas utbud av stugor och sjöbodar, här finns bilhandlarnas mest glänsande exemplar, här finns semesteranläggningarnas lockande extrapriser på sommarens förnödenheter: "Tacobuffé med latinorytmer".

En annons jag gillar särskilt mycket erbjuder gratis synundersökning. Den illustreras med en bild av Ralf Edström och den gåtfulla bildtexten: "Detta erbjudande kan ej kombineras med andra erbjudanden".

Men framför allt finns de små annonsörerna som säger så mycket om sommarlandet Sverige: akvarellutställningar, gårdsbutiker, veteranbilsrallyn. "Dans på Utängens loge till Glenn-

Endys". "Logdans i Kåtböle". Eller "Tack Lollo och Kent för den jättetrevliga festen på midsommarafton".

Utställning av grytlappar, kan det vara något? Välkomna då till 15:e Bärfendalsveckan. Den hade jag missat om det inte vore för Björklövet. Liksom möjligheten att äta biffbuffé och lyssna på Cornelis Vreeswijks son, samtidigt. Eller en trivseldag med energi, där energirådgivare Roger Stenström informerar samtidigt som Orrekläpps Svets visar pellets samtidigt som barnen rider ponnyhästar.

Björklövet är en nästan gripande katalog över alla de eldsjälar, organisationsmänniskor och småföretagare som erbjuder mål och mening i vår lataste tid.

Jag kan fundera hur länge som helst på verkligheten bakom vissa annonser som till exempel Restaurang Stenhoggarn i Krokstrand. Där utbjudes både lunchbuffé, thailändsk middagsbuffé samt mat för avhämtning. "Välkomna önskar Khuong med familjen!!!". Det måste dölja sig ett intressant öde bakom dessa rader.

Den som gillar driftiga småföretagare hamnar rätt i Björklövet. "Åk E 6 till Statoil Skee, tag av mot Bullaren, 7 km". Väl framme kan man köpa såväl olja som filter till japanska, tyska och engelska motorcyklar, men också munktröjor och tarotkort. För att inte tala om tusenkonstnären Enerhogen, som i en minimal men slagkraftig annons erbjuder segelmakeri, vingård, vinimport och ordverkstad. Sverige behöver fler som han.

Bullaremarkna"n har också ett intressant utbud. Vad sägs om tunnbröd, visning av stenkross, sparbanksrundan och pigepattar. Det sista kommer jag att ligga sömnlös över. Kan förmodligen bara överträffas av toppnamnet på Fjällbackakalaset: Peo "Tjuren från Bärfendal" Göthesson.

Avslutningsvis: "Frisören på bryggan SALONG TROSSEN - självfallet en test som lockar. Ti-fre 10-19, lö tidsbest, mån stängt".

För göteborgare som vet att lö betyder könshår är den extra rolig.

Sista ordet Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln