Dödläge för diplomatiska lösningar

Att det planerade mötet mellan Rysslands utrikesminister Lavrov och hans amerikanska kollega Blinken ställts in är väldigt dåliga nyheter.

Det innebär att det diplomatiska spåret i Ukrainakrisen är dött. Åtminstone för tillfället.

Följ ämnen

Att USA ställer in mötet kommer inte som någon stor överraskning. Sista droppen var när Putin meddelade att erkännandet av de två ukrainska utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk omfattar områdena i sin helhet, inte bara de delar som de facto stått under rysk kontroll sedan 2014.

Däri ligger ett underförstått hot om att ta även de delar som Ukraina i dag kontrollerar.

Beskedet om det inställda toppmötet ackompanjeras av nya uppgifter från amerikanska satellitbilder att ännu fler ryska trupper har samlats längs Ukrainas västra gräns och kraftigt ökad beskjutning av de ukrainska försvarsposteringarna i Luhansk och Donetsk.

Det känns som alla uppgifter som nu kommer pekar åt fel håll för den som hoppas att ett krig i Ukraina ska kunna undvikas. Istället verkar det som en mer fullskalig rysk invasion rycker närmare.

Västvärlden har hela tiden sagt att man vill fullfölja det diplomatiska spåret så länge Ryssland inte genomfört en fullskalig invasion. Men nu har USA uppenbarligen dragit slutsatsen att Ryssland inte är intresserad av att lösa konflikten på diplomatisk väg. Biden hävdar att Putins plan hela tiden varit att invadera Ukraina.

Mötet mellan Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (bilden) och USA:s utrikesminister Anthony Blinken ställdes på tisdagskvällen in.

Putin utdelar örfil

Fram till förra veckan såg det ut som diplomatin fortfarande hade en chans. Europeiska regeringschefer med Frankrikes Macron och Tysklands Scholz i spetsen reste i skytteltrafik till Moskva för att förhandla direkt med president Putin.

Det talades till och med om ett toppmöte mellan Joe Biden och Vladimir Putin. Nu är beskedet att det mötet inte blir av.

Macron och Scholz belönades i praktiken med en örfil av Putin för sina försök att lösa krisen.

Det innebär att det i nuläget inte finns några diplomatiska möten på hög nivå planerade mellan västrepresentanter och Kreml. Det är illavarslande.

Möjligen förekommer det diplomatiska kontakter på lägre nivå men de lär knappast lösa den akuta krisen.

Istället för diplomati har USA och EU nu som svar på Putins aggression dragit igång det första batteriet av sina sanktioner. De riktar sig mot flera ryska banker och mot personer i Putins närhet som anses vara ansvariga för erkännandet av de två utbrytarrepublikerna. De får sina tillgångar i utlandet frysta.

Tveeggat svärd

Tysklands besked att gasledningen Nord Stream 2 läggs i malpåse är ett hårt slag för Ryssland. Därmed sätter också Tyskland en ribba för andra länder att vidta sanktioner som verkligen svider för Moskva.

Problemet är att många av sanktionerna även slår tillbaka mot väst samt att Ryssland i sin tur kommer att rikta sanktioner mot EU. Ryssland har redan sagt att gapriset kommer att höjas, kanske fördubblas.

Det innebär kraftig ökade elpriser vilket kommer att drabba konsumenter över hela Europa, inte bara i de länder som är mest beroende av rysk gas. Ryssland kan också välja att strypa gasen vilket ytterligare skulle öka priserna. Men minskad export skulle även slå mot den ryska ekonomin.

Sanktionerna är helt enkelt ett tveeggat svärd.
Än så länge har väst hållit igen på sanktionerna eftersom man inte anser att Ryssland gjort sig skyldig till en fullskalig invasion. Man vill ge Putin en chans att avbryta.

Men om invasionen fortsätter förbereds ett större sanktionspaket som kallats "alla sanktioners moder".
Frågan är om ens det räcker för att avskräcka Putin. De officiella ryska inställningen är att man struntar i västs sanktioner och utan vidare klarar av dem.

Sanningen är snarare att de kommer att svida, särskilt de stora, kommande paketet. Men att Putin kanske är beredd att betala det priset för att ta kontroller över ytterligare delar eller hela Ukraina.

Som vanligt är det bara han själv som vet svaret på den frågan.