Inte samhällets fel att svenskar strider för IS

Två IS-krigare i Syrien.

Några av svenskarna som krigade för Hitler namngavs för 16 år sedan i en bok av journalisten Bosse Schön. De hette exempelvis Kreuger, Wallin, Svensson och Ledin.

Minst 260 svenskar stred i Waffen-SS och de kom från alla samhällsklasser. Naturligtvis finns allmänna förklaringar till att hundratals svenskar gick ut som frivilliga i en mordisk förbrytar­organisation. Antisemitism. Beundran för det tyska. Fruktan för bolsjevikerna.

Men generella förklaringar utesluter inte det individuella ansvaret. Var och en, Gösta Pehrsson, Sven Rydén, Stig Cederholm, gjorde ett aktivt val: Jag svär Hitler trohet.

Med namnen hjälpte Schön oss att lära känna vårt eget land.
1999 samarbetade Stockholmstidningarna om att publicera namnen på 62 nazister och medlemmar i mc-gäng. Det var personer som hade begått brott som hotade rättssamhället eller som var aktiva med att sprida nazistisk propaganda.

Publiceringen bidrog till förståelsen av vår tid och skyddet av demokratin. Idéer flyter inte omkring som moln över våra huvuden, de formuleras av männi­skor. Kriminalitet och politik växer inte samman av en händelse. Bakom finns medvetna aktörer som anser att det är rätt väg framåt.

Säpo bedömer att upp emot 300 svenskar gett sig i väg för att strida för Islamiska staten, IS, i Syrien.
Naturligtvis är det viktigt att förstå varför svenska muslimer tar värvning i en organisation som skryter med mord på oskyldiga.

Det finns samhälleliga förklaringar, till exempel utanförskapet i våra getton.

Men vida tolkningar låter oss inte förstå den enskildes val. Genom att bara prata om samhället fråntar vi individen hans ansvar, ja, vi fråntar honom hans människovärde. Han blir en mindre vetande varelse oförmögen att skilja mellan rätt och fel, en person som handlar på instinkt snarare än överlagt.

Därför blir det inte bara märkligt att ingen av dessa krigare namngetts. Det blir direkt farligt när ”samhället” får skulden för 300 individers agerande. Det var inte ”samhällets” fel att svenskar stred för Hitler eller går med i nynazistiska organisationer. Det var deras eget val, precis som det är ett val att slåss för IS.

Bara när vi får namnen kan vi finna meningsfulla förklaringar.