Vitvaruingenjörer - tack för att ni har gjort livet drägligt

Ingenjörerna på vitvaruföretag som Electrolux kan sträcka på sig. De har bidragit till jämställdheten på ett minst lika handfast sätt som politiker och andra opinionsbildare.

Efter semestern finns det skäl att uppmärksamma könsrollerna i de svenska förhållandena. Vem kör bilen? Vem grillar? Vem packar matsäckskorgen? Vem håller reda på badhand­dukarna?

Dessa lätta testfrågor ger vid handen att den ­optimala jämställdheten mellan könen inte är uppnådd, inte ens i Sverige. Det är en bit kvar, som man brukar säga när man vill vara ironisk.

Utan tvekan är det politiska beslut som är grundpelarna för dagens jämställdhet. 1863 blev kvinnor myndiga vid 25 års ålder. Förutsatt att de inte var gifta förstås, då var mannen förmyndare. Det ändrades 1874.

Rösträtten 1921, avskaffandet av sambeskattningen 1971 (den kunde bidra till att hustruns lön sänkte hushållets totala inkomster) liksom likalönsprincipen, bland annat manifesterad i EU:s grundfördrag är andra viktiga steg mot ett jämställdare samhälle.

Men i dag handlar det om en bortglömd yrkesgrupp i sammanhanget. Näm­ligen de anonyma ­ingenjörerna bakom de mest arbetsbesparande hushållsmaskinerna. Enligt någorlunda färsk statistik från OECD lägger svenska män dagligen ner 154 minuter på hushålls­arbete medan kvinnor lägger ner 207 minuter, nästan en timme mer. Man vågar ­inte tänka på hur det skulle se ut utan maskinparken i kök, städskåp och tvättstuga.

1. Kyl och frys. Den stora tidsvinsten här handlar om att man slipper handla i stort sett dagligen eftersom maten kan förvaras svalt eller iskallt. I matkällaren var hållbarheten för allt utom torkat, rökt och konserverat mycket kort.

2. Tvättmaskinen och centrifugen. Att tvätta tar i princip ingen tid längre. Man lassar in tvätten, väljer rätt temperatur och hänger upp allting när det var klart. Förr kunde bättre bemedlade lämna bort tvätten till tvätterier eller också fick man koka eller sjuda dem i byk­karet och vänta en evighet på att allt skulle torka.

3. Diskmaskinen. Snabbt, enkelt, vattensnålt, kan det bli bättre? Och det är inte värre att tömma disk­maskinen än att plocka in porslinet och kastrullerna från diskstället.

4. Dammsugaren. Den låter. Men när den har brummat färdigt är man av med dammet. Det har inte bara virvlat runt och lagt sig på ett nytt ställe som det gör med en sopborste.

5. Mirakeltrasan och moppen. Damm och smuts försvinner med hjälp av statisk elektricitet. Så mycket enklare än skur­trasor. Och mindre blött om man nu skulle vilja fukta dem.

Tack, alla ni som ligger bakom det här. Ni har gjort världen lite bättre.

5 saker att hålla koll på i veckan

Musik var politik

I morgon är det exakt 50 år sedan Beatles avslutade sin sista turné med en konsert i San Francisco. Tre år senare höll de sin sista, oannonserade, spelning på Apple studios tak i London. 1974 upplöstes gruppen. Popen var inte bara musik och droger, den var ­oppositionell till sin natur.

Flyg till Teheran

British Airways återupptar sina flygningar till Irans huvudstad Teheran på torsdag den här veckan. De har legat nere sedan 2012. Att flygningarna kommer i gång igen är ännu ett inslag i uppmjukningen av förbindelserna mellan Iran och en rad västländer.

Wallström på möte

EU:s utrikesministrar möts fredag och lördag för ett informellt möte i Bratislava, huvudstad i höstens ordförandeland Slovakien. På agendan står många svåra frågor; flyktingkrisen som vanligt, EU:s förmåga att leverera till sina medborgare, det försämrade förhållandet till Turkiet.

Världsherrarna möts

Obama börjar inte avveckla sig på allvar förrän efter presidentvalet i november. Nu åker han i alla fall som ett led av avvecklingen på G20-möte i kinesiska Hangzhou för samtal med en annan världsledare, Kinas president Xi Jinping. Sedan blir det Laos och nya härliga möten.

Äntligen helgon

Självklart ska man bli ­helgon på en söndag och det blir Moder Teresa om en vecka. Hennes arbete med de fattiga i slummen i Calcutta gav henne först Nobels fredspris och sedan en helgongloria. Men det har tagit tid, nunnan saligförklarades redan 2002.