Största löneförmånen – en bra tjänstepension

Uppdaterad 2013-09-30 | Publicerad 2013-09-26

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Visst är det kul om du får gymkort, fritt kaffe och fredagsöl på det nya jobbet.

Vid anställningsintervjun brukar arbetsgivaren berätta om allt man kan locka med.

Men dessa fringisar är ingenting mot den största löneförmånen – en bra tjänstepension.

Annika Creutzer.

Har du en bra lön och en bra tjänstepension finns det sällan någon anledning att lägga pengar på en privat pensionsförsäkring. Men ofta skräms vi av banker och försäkringsbolag till att spara privat och glömmer bort att se till att det finns en tjänstepension.

Tjänstepensionen betalas in av arbetsgivaren. Den är en överenskommelse mellan löntagare och arbetsgivare. Ofta är den kollektivavtalad och då är det Svenskt Näringsliv, staten, Sveriges Kommuner och Landsting eller annan arbetsgivarorganisation som slutit avtal med LO eller någon annan stor arbetstagarorganisation. Men det finns även tjänstepensioner utanför kollektivavtalen.

Det är alltså pengar som vi avstått i lön och arbetsgivaren avstått i vinst som man gemensamt beslutat sätta av till en framtida pension.

Det är pengar som du inte ser och inte behöver öppna din egen plånbok för att spara, men lika fullt är det pengar som ska växa och ge dig mer varje månad när du slutat arbeta.

I de flesta kollektivavtal handlar det om ett belopp som motsvarar 4-4,5 procent av lönen. Men när lönen är högre, ofta över cirka 35 000 kronor i månaden, så kan i flera avtal handla om så många kronor som motsvarar 30 procent av lönen över denna gräns. Och det finns sällan något tak så tjänar du riktigt mycket kan du få stora inbetalningar.

Inbetalningarna börjar vid olika åldrar i olika kollektivavtal men vanligt är 21, 23 eller 25 års ålder. I det nya avtalet för kommun- och landstingsanställda som gäller från årsskiftet kommer åldersgränsen att försvinna. Då kan även en 18-årig tjäna in till tjänstepensionen.

För en privatanställd tjänsteman med en månadslön över cirka 39 000 kronor kan tjänstepensionen och den allmänna pensionen (den som du ser i det orangea kuvertet) bli lika stora. Är inkomsten större blir tjänstepensionen viktigare.

I det orangea kuvertet finns med andra ord ofta bara halva sanningen. Vill du veta vad du har inbetalat även i tjänstepension och hur mycket du totalt kan räkna med att ha när du slutar arbeta så kan du gå in på www.minpension.se. Gör det – det är det bästa sättet att bota pensionsångesten.

Det är märkligt att arbetsgivarna inte skryter mer om tjänstepensionerna. Det borde vara en självklar information i varje platsannons – ”Vi betalar tjänstepension”. Och facken som förhandlat fram dessa pensioner, som även gäller ickemedlemmar, är alltför blygsamma. Trots många miljoner som avsatts i förhandlingarna för fackens information till anställda, möter jag ofta människor som inte vet om de har en tjänstepension eller inte.  Ett enkelt fackligt krav borde vara att arbetsgivaren skriver ut på lönebeskedet hur mycket som har betalats in.

Slutligen valångesten. När det kommer till de kollektivavtalade tjänstepensionerna kan du också göra val som med premiepensionen. Det ger dig en möjlighet att höja din pension, men innebär också att du tar ett större eget ansvar. Men skulle du känna valångest behöver du inte få panik. De som inte gör några val får i de stora avtalen pengarna placerade på ett, i mitt tycke, bra sätt.

Så när du sitter i anställningssamtal, glöm inte den viktigaste frågan: ”Får jag en tjänstepension?” Så tacka gärna ja till gymkort, fritt kaffe och fredagsöl – men först när du har fått en rejäl tjänstepension.

ANNIKA CREUTZER

Följ ämnen i artikeln