Nya lagen för ukrainare är en bluff

Många ukrainska flyktingar i Sverige har tvingats söka sig till hjälporganisationer och kyrkor för att få mat för dagen, eftersom statens ersättningssystem inte räckt till.

En ny lag ska göra livet lättare för ukrainare, påstod regeringen härförleden.

I själva verket får de det sämre.

Ukrainare som varit i Sverige minst ett år ska få betydligt höjd ersättning! En helt annan tillgång till vård! Bank-id!

Migrationsmigrationsminister Maria Malmer Stenergard strålade då hon i februari mötte kameror och mikrofoner med sitt lagförslag om folkbokföring för denna kategori flyktingar efter ett års vistelse i Sverige.

Äntligen skulle regeringen slippa den lika legitima som högljudda kritiken om den låga dagersättningen, 71 kronor om dagen, lägst i Norden, en summa som inte har höjts sedan 1994.

Men så kommer ett remissvar från Sveriges kommuner och Regioner och kvaddar den goda stämningen.

”För SKR framstår det som att förslagen i promemorian sammantaget leder till försämring av levnadsvillkoren för utlänningar med tillfälligt skydd jämfört med om de inte genomförs”.

Ursäkta? Är det ett politiskt bedrägeri vi bevittnar?

Det verkar dessvärre inte bättre. Men för att kunna granska migrationsministerns påståenden krävs ett besök i snårig juridisk terräng.

I mars 2022, till följd av Rysslands invasion av Ukraina, aktiverades EU:s massflyktsdirektiv för första gången sedan det antogs 21 år tidigare.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Ukrainska flyktingar fick omedelbart skydd och tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige.

Dessa människor fick inte folkbokföra sig här och hade därför inte rätt till de så kallade bosättningsbaserade socialförsäkringsförmånerna, exempelvis barnbidrag, bostadsbidrag och underhållsbidrag.

Detta eftersom den som beviljas tillfälligt skydd och som ”kan antas” vistas i landet mindre än tre år enligt nuvarande lag inte har rätt att skriva sig här.

Men Putin visar inga tecken på att dra tillbaka sina trupper och EU kommer med stor sannolikhet att förlänga massflyktsdirektivet då det löper ut i mars 2025.

Jamen dåså! Då har ju dessa flyktingar varit här i tre år! Borde de inte från och med då omfattas av socialförsäkringssystemet?

Nix. För i propositionen till den nya lagen undantas de från förmånerna. Glöm barnbidrag, bostadsbidrag eller LSS-insatser till funktionshindrade.

SKR suckar i sitt remissvar att utan den här hjälpen blir ukrainarna mer beroende av försörjningsstöd.

En etableringsersättning på 308 kronor per dag är i och för sig utlovad, men ”knappast någon familjekonstellation med barn i boende med normal hyra kommer att klara sig med endast” de pengarna.

Det påpekas också att det kommer att bli svårt att bli självförsörjande.

För en ensamstående kvinna med ett barn med normal hyra i Stockholm räcker inte ens en nettoinkomst på 20 000 kronor i månaden för att klara sig utan stöd.

Enligt SKR:s beräkningar, leder lagen till ”betydande ökande kostnader för ekonomiskt bistånd”.

Varför regeringen vill göra livet för dessa flyktingar eländigare går det endast att spekulera i, men det ligger nära till hands att tro att den inte vill att de ska stanna här ens en dag i onödan.

Sådan är vår tid: allt som kan misstänkas vara till fördel för en invandrare kan få en genomsnittlig politiker att vakna kallsvettig ur sina mardrömmar.

Den förra regeringen var för övrigt inte ett dugg bättre.

Våren 2022 öppnade den dåvarande migrationsministern Anders Ygeman varje presskonferens med att försäkra att ”Sverige inte ska tillbaka till flyktinghösten 2015” och att människor från Ukraina endast kunde räkna med tillfälligt skydd.

Tanken är att den nya lagen ska vara på plats före årsskiftet. Den stiftas utan att se ut att föregås av debatt.

Men så bryr sig tidningar, radio och tv inte längre särskilt mycket om Ukraina. Annat, Gaza, gängmord, Biden vs Trump, har tagit över.

Såvitt jag har kunnat se har endast Alex Voronov, skribent vid Liberala Nyhetsbyrån, synat bluffen.

Politikerna talar högtidligt om att Ukrainas sak är vår och om vikten av stödinsatser.

En solidaritet som även borde omfatta de som flyr kriget.