Åkessons SD åter näst störst – men avståndet mellan blocken ökar

Regeringens popularitet minskar och oppositionens övertag i opinionen blir allt större.

Det visar en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Skulle det vara val i dag skulle både MP och L åka ur riksdagen.

Det har ändå varit ett helt okej år för Moderaterna i opinionen. Efter kallduschen i valet när Sverigedemokraterna gick om dem och blev Sveriges andra största parti så har Moderaterna kunna trösta sig med regeringsmakten och opinionsmätningarna. Under året som har gått har Moderaterna varit större än SD i Aftonbladet/Demoskops mätningar.

Men det är nu det vänder.

I den senaste mätningen för oktober månad har SD gått om Moderaterna, även om partierna nästan är lika stora. Lika stora eller mindre i relation till Sverigedemokraterna är något som borde oroa Moderaterna. Jimmie Åkesson håller ett allt högre tonläge när han pratar om vad som kan komma att hända efter valet 2026.

Åkessons väljare ser honom som den självklara statsministerkandidaten. Åkesson själv har blivit allt mer självsäker i sin position. Under den förra mandatperioden brukade han säga att han ville bli justitieminister, om de skulle få sitta i en regering. Nu låter det helt annorlunda. Enligt Åkesson kommer SD inte att vara ett stödparti nästa mandatperiod. Är det samma parlamentariska läge kommer SD att kräva att få sitta i regering.

Ulf Kristersson (M)

Statsministerposten på bordet

När det kommer till statsministerjobbet har Åkesson också tuffat till sig. Det är inte självklart, men inte heller en omöjlighet, säger Åkesson. Han menar att om SD blir det största partiet i en regering 2026, så kommer det att ligga på bordet att han ska bli statsminister.

Det här borde oroa Moderaterna. De verkar fortfarande inte veta hur de ska hantera SD utan att slukas upp av det ständigt växande partiet.

Än så länge har Moderaternas och Ulf Kristerssons taktik mest varit att låta som Åkesson. En taktik ofta prövad, men sällan lyckad. Varför rösta på kopian när man kan rösta på originalet är ett argument som ofta hörs. M är medvetna om den här bristen i sin plan och just nu pågår ett arbete för att profilera partiet i en rad politikområden som de hoppas kunna locka kvinnor och storstadsväljare med. Bland annat vill partiet fokusera på grön tillväxt, skola och utbildning och förebyggande insatser mot utanförskap och kriminalitet. Partiet vill alltså låta allt mindre som SD, medan moderaterna i regeringen verkar vilja låta allt mer som SD.

Det kommer bli en uppförsbacke att förklara för väljarna hur det ska gå ihop.

Jimmie Åkesson (SD).

Svårt från höger till vänster

På det stora hela ser det borgerliga regeringsunderlaget ut att ha det kämpigt. Kristdemokraterna balanserar på riksdagsspärren. En bra måndag ligger de över eller på, men oftast under. Liberalerna fortsätter att vara ett sorgebarn. De har inte masat sig över spärren en enda gång under 2023.

L:s och KD:s kräftgång kommer också att landa i Moderaternas knä i slutändan. Båda partierna har räddats in i riksdagen genom stödröster från M och det är något Moderaterna inte har råd med längre.

Nu kanske du tänker att det bara är Ulf Kristersson som har det jobbigt på sin sida i politiken. Inte alls. Magdalena Andersson har det svårt på sitt håll. Även om Socialdemokraterna fortsätter att gå bra i opinionen, är det sämre med hennes möjliga samarbetspartners. Miljöpartiet fortsätter att ligga under riksdagsspärren och Centern ligger långt under sitt valresultat. Ett valresultat som redan var dåligt.

Vänstern ligger stabilt en bit över sitt valresultat. Partiet har inte gjort mycket väsen av sig det senaste året, men nästa mätning kommer bli intressant. Just nu pågår nämligen en öppen konflikt inom Vänsterpartiet om hur man ska ställa sig till det allt mer intensiva kriget i Israel och Palestina.

Nooshi Dadgostar.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.