Hon får samma kritik som Borg

LO:s ekonomer är lika kritiska till Magdalena Anderssons budget som de var till Anders Borgs.

De är för snåla.

I valet slet LO för att Sverige skulle få en ny regering utan både Fredrik Reinfeldt (M) och Anders Borg (M). De blev framgångsrika.

Men när LO:s ekonomer presenterade sin traditionella höstprognos stod det klart att de, anställa ekonomer på LO:s kansli, är lika kritiska till finansminister Magdalena Anderssons (S) budgetförslag som de var till företrädaren Anders Borgs förra året.

Hon får sig helt enkelt en smocka - utan att hennes namn nämns.

För ett år sedan tyckte LO-ekonomerna att regeringen borde öppna plånboken och sätta sprätt på 70 miljarder för att stimulera ekonomin och öka sysselsättningen.

Det tycker de fortfarande. Andersson borde strunta i överskottsmålet (se fotnot) som, enligt LO:s ekonomer, spelat ut sin roll. I stället för att hålla sig till det borde hon sätta på sig spenderbyxorna och satsa samma summa som de rekommenderade förra året på höjda bidrag till hushållen, statsbidrag till kommuner och landsting, investeringar i infrastruktur och bostäder.

Det skulle leda till omkring hundratusen nya jobb och att arbetslösheten minskar med ungefär två procentenheter jämfört med regeringens politik.

LO:s ekonomer är dessutom mer pessimistiska än finansdepartementet om de ekonomiska utsikterna. Finanskrisen är inne på sitt sjunde år, utsikterna för Sveriges främsta handelspartners i Europa ser mörka ut, tillväxten kommer att förbli svag och arbetslösheten hög.

”Det ser dystert ut” som LO-ekonomen Lars Ernsäter uttryckte det. Han varnade också för mager tillväxt och fortsatt hög arbetslöshet om inte ekonomin stimuleras som LO-ekonomerna vill. Men med Magdalena Anderssons budgetförslag för nästa år blir det tvärtom. Med den stramas ekonomin åt, om än svagt.

Arbetarrörelsens båda grenar på det ekonomiska området går alltså på det ekonomiska området i otakt. Blås på mer, säger LO:s ekonomer. Jag blåser så mycket jag har råd med, skulle Magdalena Anderssons svar kunna lyda.

LO-ekonomerna är inte de enda som anser att den ekonomiska utvecklingen ser dystrare ut nu än tidigare. I en ny prognos från SE-banken revideras nyckeltalen ner. Den ekonomiska tillväxten blir lägre, arbetslösheten blygsamt högre och prisökningarna lägre än bankens ekonomer trodde i sin förra prognos i augusti. (I det här fallet är prisökningar bra eftersom det bevisar att det är tryck i ekonomin).

Motorn i den svenska ekonomin är hushållens konsumtion. Det andra dragloket, exporten, har det motigt. Sveriges export består i hög grad av investeringsvaror. Men de ekonomiska utsikterna för flera av våra viktigaste handelspartners, framför allt i EU, är långtifrån ljusa. Där avvaktar man så länge det går att göra nyinvesteringar.

Fotnot: Överskottsmålet innebär att den offentliga sektorns inkomster ska överstiga utgifterna med i genomsnitt en procent av BNP under en konjunkturcykel.