Läsaren Anita: Nyheter borde ha varningstext

Jag fick ett mejl från en kvinna som heter Anita­ och som kallar sig själv nyhets-holic. Hon berättar att hon omöjligt kan låta bli att läsa nyheter, trots att hon vet att hon mår dåligt när hon gör det. ”Det är ju faktiskt samma sak som att mot bättre vetande missbruka alkohol eller droger”, skriver hon och har en fundering.

”Jag undrar därför om du/ni är medvetna om att ni får människor att må dåligt genom att publicera alla dessa dåliga nyheter och att dessutom - i många fall - presentera dem så att de blir värre än de är?”

Anita har några förslag på hur vi skulle kunna göra det lite bättre för dessa männi­skor, för henne och hennes medmänniskor som också är nyhets-holic. Ett förslag är att vi bara ska presentera goda nyheter på förstasidan och när vi publicerar en artikel som innehåller ett problem så bör den åtföljas av ett konstruktivt förslag om hur problemet kan eller bör lösas.

Hon tycker också att vi ska presentera alla dåliga nyheter på sista sidan, gärna med en varningstext i stil med den som sitter på cigarettpaket. ”Varningstexten skulle kunna låta så här: VARNING: Följande sidor berättar om mord, våldtäkter, terrordåd, lemlästade människor, överfall, rån, mordbrand, elände, bedrövelse och allmänt upprörande saker. Det finns en stor risk att du blir upprörd, förtvivlad, ledsen, förbannad eller deprimerad och får idén att allt är bara elände och känner dig modfälld över att inse att du inte kan göra något åt saker och ting. Nu är du varnad, så läs på egen risk”, föreslår hon

Anitas mejl är längre än så här, det är ytterst välformulerat och genomtänkt, men jag är ändå tvungen att göra henne besviken. Aftonbladet består av en mix av många olika sorters nyheter. Det är den blandningen på våra sajter och i den tryckta tidningen som gjort oss till den primära nyhetskälla som vi är.

Vi är svenska folkets första val vad gäller nyheter, med en räckvidd på 3,5 miljoner läsare varje dag. Blandningen av nyheter är ett mycket vinnande koncept som vi inte har lust att ändra på.

Men om det är så att man är sugen på att läsa bara goda nyheter så har vi en egen sajt som heter just det. Sök på Goda nyheter och Aftonbladet så hittar du den eller klicka här så kommer du direkt in.

Följ ämnen i artikeln