5 tips: Så får du tillbaka dina väljare, Löfven

VÄSTERÅS.

Opinionsstödet är i botten, visionerna oklara och väljarna vilsna.

Stefan Löfven har, för att uttrycka sig försiktigt, en del att jobba med.

Efter valet i höstas har regeringen inte firat några triumfer. Inom ett par veckor kongressar båda regeringspartierna med syftet att skapa inre arbetsglädje och vinna tillbaka de väljare som flytt sedan valet för åtta månader sedan.

S-kongressen avslutas i dag. Miljöpartiets äger rum om två veckor.

Men vad ska Stefan Löfven göra för att väljarna och humöret ska återvända? Några tips i all välmening.

1. Gör målet tydligt. Regeringens, och därmed Socialdemokraternas, mål har länge varit oklart.

Visserligen spikade S redan för två år sedan att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, ett mål som i höstas adopterades av hela regeringen.

Men det har varit oklart hur målet ska nås. Under de senaste veckorna har dock Stefan Löfven vässat pedagogiken. Tre byggstenar ska höja sysselsättningen.

Den första är investeringar i framtiden, framför allt i bostäder, infrastruktur och klimat.

Den andra är fler och växande företag.

Den tredje är satsningar på kunskap. Mindre Netflix, mer läxor.

Det är ett steg på vägen. Men det kommer dröja innan väljarna tagit till sig budskapet. Om de dessutom gillar det återstår att se.

2. Håll Miljöpartiet på mattan. Hjärtligheten var inte påfallande när Miljöpartiets språkrör gästade S-kongressen.

Löfven sa att Fridolin och Romson är väldigt trevliga människor. Romson kontrade med att en artig applåd var ”varm”.

S och MP är i grunden väldigt omaka. Den ena gillar exempelvis ekonomisk tillväxt, den andra ställer sig frågande till om det verkligen behövs.

För att hålla sina egna på gott humör tvingas Stefan Löfven att sätta klackarna i marken mot det som S-aktivisterna betraktar som yvigheter. Eller rentav stolliga utopier.

3. Håll LO på mattan. LO bildade Socialdemokraterna och bidrar varje år med mycket pengar till partikassan. Det är ett skäl att hålla dem på gott humör. Ett annat är hjälpen, även personellt, under valrörelserna.

Men LO tycker att regeringen är alldeles för försiktig. De vill att betydligt större summor än statskassan rymmer på länge ska satsas på investeringar för att få fart på sysselsättningen.

70 miljarder är den summa de hittills ansett lämplig. Den kan höjas rejält på onsdag när LO presenterar en rapport om hur full sysselsättning ska uppnås.

Även här måste Löfven uppträda som en fullfjädrad balanskonstnär. Inte reta upp dem, men inte heller falla efter för stora, lånefinansierade investeringar som äventyrar statsfinanserna.

4. Ändra bilden av en tafflig regering. Efter höstens klavertramp, den nedröstade budgeten, det inställda nyvalet och den valhänta hanteringen av både uppsägningen av vapenavtalet med Saudiarabien och erkännandet av Palestina har etiketten klistrat sig fast.

På den står det att duglighet saknas i det politiska hantverket. Det är oproffsigt.

Oavsett om det är rätt eller fel sitter bilden där. Och den är förödande för regeringen som i dag stöds av mindre än en tredjedel av väljarna. Det är 5,5 procentenheter, 300 000 personer, lägre än på valdagen.

En bastant uppgift för regeringens kommunikationsstrateger att bita i.

5. Våga vara personlig. Stefan Löfven har en fantastisk resa genom livet. Fosterbarn eftersom mamman inte hade råd med båda sönerna sedan hon blev änka.

Fosterpappan arbetslös. Svetsaren som blev IF Metalls ordförande. Och som på en vecka gick från okänd styrelseledamot till S-ordförande.

För att bli riktigt framgångsrik som politiker måste man vara känd. Det är Löfven.

Men dessutom bör man vara personlig (men inte privat). Personligheten är något som väljarna förhåller sig till precis som idéer och visioner.

Där har Stefan Löfven en del att lära.