Mejla

Robert Aschberg

 Fortfarande ett mysterium – efter 23 år

Publicerad:
Carl-Eric Björkegren försvann 1994.
Carl-Eric Björkegren försvann 1994.

Det ringde en kille och sa att han hade sett Carl-Eric Björkegren hos en frisör på Grenada.

Folk ringer ofta om alla möjliga saker och säger att de hört eller varit med om de mest underliga händelser, så det var inget konstigt med det.

Han ville ha pengar för tipset. Poste restante Göteborg.

I normala fall hade man lagt på luren.

Men det här var många år sedan och Björkegren var inte normal. Han hade försvunnit under mystiska omständigheter och tipset var ganska detaljerat. Vi skickade pengarna och åkte till Grenada.


Carl-Eric Björkegren var en svensk affärsman som gjort karriär på Sandvik och sedan börjat med aktier, fastigheter och konst. Som många andra affärsmän på 1980-talet belånade han det han köpt, för att köpa mera, om och om igen. Han beskrevs som Sveriges rikaste man och bodde i ett palats på Djurgården, men när bubblan sprack gick han i personlig konkurs med över en miljard i skulder.

I juni 1994 försvann Björkegren spårlöst från sitt hus i skånska Viken. En tid efter försvinnandet kom det massor med tips från folk som sett honom både här och där, i Sverige och i andra länder. Men inget stämde.

Vi hängde en vecka utanför och i den utpekade frisersalongen. Vi visade bilder på Björkegren för alla vi mötte. Vi for runt hela ön i hyrbil. Och vi besökte de små träskjulen i hamnen i Saint Georges där de sålde öl. Jo, han hade kanske varit i krokarna. Men ingen historia höll måttet där heller. Vi åkte hem med svansen mellan benen och en namnskylt från en upphuggen båt jag köpt i farten av en kusin till en kioskägare. Båten hette Buenos Aires. Men ingen visste hur farkosten hade sett ut.

Efter en vänsterkupp mot en diktatorisk ledare bombade och invaderade USA Grenada i oktober 1983. FN:s generalförsamling fördömde operationen. I dag lever ön mest av turism och kryddor. Landets flagga pryds följdriktigt av en muskotnöt. Arbetslösheten är hög och fattigdomen utbredd.


Men människorna på Grenada var mycket trevliga och speciella. Jag har känt samma sak på många öar förut, allt ifrån Tonga i Stilla Havet till holmar i Stockholms skärgård. Öbor är ofta lite annorlunda, på olika sätt, och jag gillar det.

Carl-Eric Björkegren är med stor sannolikhet mördad. Det har spekulerats om att han skulle ha lånat pengar i den undre världen. Även hans butler misstänktes och hördes av polisen ett flertal gånger. Några hållbara spår efter en förövare hittades dock aldrig.

Björkegren dödförklarades 2005. Hans försvinnande är fortfarande ett mysterium. Hans äldsta dotter Eva, som inte haft några höga inkomster, tvingas fortfarande betala av på hans skulder.

”De är stenhårda” sa hon i går. ”Jag lever snudd på existensminimum, eftersom en stor del av min pension går till det där.”


Galna kryddan

Muskot – egentligen inte en nöt – är en god krydda till spenat och i potatismos. ­Intag i stora doser har en otrevlig form av berusnings­effekt, vilket har lett till många misslyckade experiment bland ungdomar. För några år sedan togs fyra personer i Kiruna in på ­intensivvård på grund av muskotfylla.

Galna nöten

Världens största och mest värdefulla nöt är dubbelkokosnöten, eller havskokosnöten, internationellt känd som coco de mer. Den växer bara på ­Seychellerna, har ett ”­erotiskt” ­utseende och kan som prydnad betinga ett ­mycket högt pris.

Av: Robert Aschberg

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN