Myndigheternas dubbla budskap

Hur långt är egentligen ett avstånd?

Håll avståndet, lyder smittskyddsordern. Men hur långt är ett avstånd?

I vissa fall är det bara oklart. I andra en armlängd. Eller två meter.

Läs om de förbryllande myndighetsbeskeden.

Åtta veckor in i den akuta coronakrisen skulle man kunna önska att det var solklart vilka basala regler vi ska hålla oss till för att minska smittspridningen.

Men det är det inte.

Det där med att jobba hemma om det går är någorlunda klart. Likaså att minimera de sociala kontakterna, det vill säga inte träffa så många människor.

Men när det kommer till handtvätt börjar det kärva. Enligt Vårdguiden ska vi tvätta händerna ”i hela 30 sekunder”. Enligt Folkhälsomyndigheten i minst 20 och enligt Lloyds apotek i 15–20 sekunder.

Vårdguiden tar också upp spritning av händerna på sin hemsida och skriver att det inte behövs. Folkhälsomyndigheten nämner inte handsprit överhuvudtaget i sin ”Bromsa smittan – det här kan du som privatperson göra”, vilket tyder på att inte heller de anser att det är särskilt viktigt.

Slutsats: Tvätta händerna minst 15 sekunder men gärna 30 för att vara på den säkra sidan. Handsprit används efter behag.

 

Men den riktigt oklara frågan är hur långt ett avstånd är. Allt sedan coronasmittan tog fart i Sverige har alla experter talat om social distansering och vikten av att hålla avstånd.

– Håll avstånd. Håll ut, som socialminister Lena Hallengren så fyndigt uttryckte det.

Men avstånd är ett synnerligen relativt begrepp. Det kan vara allt från några få millimeter till tusentals mil.

Så vad är då det önskvärda avståndet mellan människor som inte vill smitta ner varandra – eller smittas?

I Folkhälsomyndighetens översiktliga råd sägs ingenting om det.

Där rekommenderas rätt och slätt att man ska hålla avstånd både inomhus och utomhus, på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel. På idrottsplatser, badhus och gym och att man ska undvika att byta om i allmänna omklädningsrum.

Själv anser jag inte att det uppfyller inrikesminister Mikael Dambergs ofta avgivna löften om klara besked.

Lite längre in i Folkhälsomyndighetens oändliga informationsgångar blir beskedet lite mer konkret.
 

I ett avsnitt med frågor och svar anges det ideala avståndet mellan människor som inte vill sprida smitta till ”minst en armlängd”. Det är också det som statsepidemiolog Anders Tegnell brukar svara när han får frågor om avståndet.

Min armlängd, nyss uppmätt med tumstock, är 65 centimeter. Från axeln till spetsen på långfingret. Fördelen med det här måttet är att man alltid har det med sig. Man behöver inte använda sitt usla ögonmått eller ta med ett måttband. Armen finns där, för de flesta av oss.

Men Folkhälsomyndigheten har inte med sig alla i att det är en armlängd som gäller. Det finns fler bud om vad som är ett avstånd.

Varken Vårdguiden 1177 eller krisinformation.se anger i sin översiktliga information om vad vi alla bör göra för att minska smittspridningen något mått på avståndet som vi ska hålla till varandra.

Men gräver man djupt på 1177 kan man hitta avsnittet ”vill du hjälpa till?”.

Affisch på 1177:s hemsida.

Där finns ett flertal olika affischer att hämta för den som vill bistå med att hindra smittspridningen genom att sätta upp dem och gärna hjälpa till genom att skriva ut och sätta upp dem ”i ditt trapphus, på din arbetsplats, i din butik” eller andra ställen.

På en av affischerna finns den, regeln som vi alla hört talas om men som inte verkar ha någon högre status, i alla fall inte på smittskyddet eller hos Folkhälsomyndigheten, 2-metersregeln.

Affischen föreställer två stiliserade människor med en lång pil emellan sig. Rubriken är ”2-metersregeln” och under bilden slår Vårdguiden fast att det är ett sätt för dig och mig ”att rädda liv”.

Men är det verkligen sant? Jag misstänker att det inte är det för i så fall skulle beskeden inte vara så vaga att de varierar från oklart avstånd, omkring 65 centimeter till två meter.

Om två meter verkligen räddar liv skulle vi veta det.

Slutsats: Håll ett avstånd på omkring en meter, kanske två om det känns bättre.

 

Jag vill, till skillnad från Mikael Damberg, vara väldigt tydlig. Det är lätt att raljera, jag är helt säker på att samtliga inblandade vill ge bra information.

Men de basala detaljerna i informationen är tyvärr vag. Kanske till och med otillåtet vag.

Tvåmetersregeln verkar bara finnas på affischer – och i våra huvuden. Det är förbryllande.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.