SD enda vinnarna i den här soppan

Alla förlorade på budgetbråket i riksdagen.

Utom Sverigedemokraterna.

En fråga som inte förtjänar det tilläts att växa till enorma proportioner. Den handlar visserligen om principer och sådana kan vara viktiga. Men den berör inte vanligt folk, i alla fall inte på något påtagligt sätt.

En kort repetition. Regeringen föreslog i höstas att gränsen för att betala statlig inkomstskatt skulle höjas, en skattesänkning för höginkomsttagare.

Oppositionen, MP, S, V och SD tyckte det var en dålig idé, särskilt som sänkningen skulle göras med lånade pengar. Själva föreslog de andra skattesänkningar för lånade pengar.

Först författades en begäran till regeringen om att dra tillbaka förslaget. Men eftersom två S-ledamöter och V-ledaren Jonas Sjöstedt av olika anledningar inte dök upp vann regeringen oväntat omröstningen.

Sedan röstade riksdagen ja till budgetens inkomster och utgifter och därmed skulle man kunna hävda att den sagt ja även till förändringen av den statliga inkomstskatten. Men det ansåg inte oppositionen som hävdade att man kan minska utgifterna även sedan ramarna spikats.

Det tyckte inte mer konservativa uttolkare av budgetreglerna och faktum är att talmannen efterlyste skärpningar av reglerna så de blir solklara.

Nåväl. Oppositionen, som har fler mandat i riksdagen än regeringen, lät sig inte nedslås. De tog nya tag och krävde frysning, nivån skulle inte ändras..

Den sista omröstningen i den frågan ägde rum i eftermiddags och eftersom alla som borde var där kom den här gången så förlorade regeringen med siffrorna 156 mot 159.

Utöver Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna finns ingen vinnare i den här soppan. Han fick glänsa och visa att eftersom SD är vågmästare är det han som bestämmer, om regeringen inte gör med något annat parti.

Regeringen och dess fyra partier är självfallet en stor förlorare eftersom de fick stryk i en prestigeomröstning.

Men också Socialdemokraterna måste räknas in i förlustgänget även om de vann på pappret. Genom att driva den här frågan stenhårt har de skapat osäkerhet kring det närmast helgonförklarade ”finanspolitiska ramverket”, budgetprocessen.

De har också satt sig själva i en svår pedagogisk sits genom att bekämpa den här skattesänkningen. Men samtidigt förklara att en annan, och fyra gånger så stor sänkning, inte kommer att avskaffas om de vinner valet. Det är det femte jobbskatteavdraget.

Den ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson (S) hävdade igår att regeringen måste förhandla, inte stänga in sig i Rosenbad och dumpa förslag utan majoritetsstöd på riksdagens bord.

Det är med förlov sagt att förminska riksdagens roll. Det är väl kanske där förhandlingarna bör ske? Inte bakom stängda dörrar i regeringskansliet som under S-tiden då regeringen gjorde upp i förväg med MP och V .

Alla förlorade på budgetbråket utom Jimmie Åkesson. Och kanske V-ledaren Jonas Sjöstedt som kan säga sina väljare att han stoppat en skattesänkning för höginkomsttagare.