Breiviks rättegång riskerar att bli en farsartad historia

I morgon ska Anders Behring Breivik inleda sin fem dagar långa redogörelse om terrordåden.

Dessutom har hans ­advokater kallat 34 vittnen: en bisarr blandning högerextremister, psykiater, ­filosofer, vänsteraktivister, bloggare och islamister.

Hur ska rätten lyckas ­förhindra att det blir en­ ­cirkus?

I en svensk domstol hade det gått dagar av juridisk formalia innan en process av denna magnitud hade kommit i gång på riktigt, men åklagare och advokater räknar med att få ­sina inledningsanföranden undanstökade redan i dag.

I morgon lämnas ordet till Breivik, den möjligen psykiskt sjuke terroristen som ska berätta om bomben och massmordet och bevekelsegrunder.

Rätten kommer att tillåta honom att beskriva sina missgärningar i detalj. Men hur blir det då denne högerextremist börjar tramsa om den tilltagande islamiseringen av Norge och hur kulturmarxister och feminister tagit makten över den en gång så stolta nationen?

Jag var på plats här i Oslo under en av häktningsförhandlingarna, då domaren redan efter en minut tröttnade på massmördarens verklighetsfrämmande retorik.

Nu får Breivik mer tid på sig. Men han kommer inte att få prata hur länge som helst. En norsk domstol är lika lite som en svensk en plats där hur mycket strunt som helst tillåts.

Grundläggande rättsprinciper måste omfatta även de mest gräsliga brottslingar, men det finns en risk för att de kommande dagarna blir en farsartad historia där rätten gång på gång tvingas avbryta ­högerextremisten.

Det kan möjligen även bli ett spektakel då alla försvarets vittnen – kallade för att visa att Breivik är tillräknelig och att han fann näring i rasistiska stämningar på nätet – ska framträda.

Den terroriststämplade islamisten Mulla Krekar och nazistledaren Tore Tvedt är onekligen personer som kan fara i väg i resonemang om spörsmål som ­inte har ett dugg med ­saken att göra.

De t vilar ett betydande ansvar på domarna Wenche Elizabeth Arntzen och ­Arne Lyng.

Följ rättegången på Aftonbladet i dag

aftonbladet.se kan du i dag följa rättegången via live-tv, minut för minut, snabbanalyser och senaste nytt.

Aftonbladets team på plats: Oisin Cantwell, Josefin Sköld, Linda Hjertén, Carina Bergfeldt och Peter Wixtröm.

Följ ämnen i artikeln